eur:
402.22
usd:
366.16
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália
A marshalling yard in Hamburg Maschen - Germany.
Nyitókép: mf-guddyx/Getty Images

Szakértő: marad még a döcögős magyar export

Augusztusban az export és az import euróban számított értéke is csökkent, mindkettő valamivel több mint 4 százalékkal. A külső kereslet továbbra is gyenge, sem a járműgyártás, sem az akkumulátorgyártás teljesítménye nem a kívánt szinten alakul, ami kedvezőtlenül hat a hazai exportra – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

2024 augusztusában az export euróban számított értéke 4,1, az importé 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 10 millió euróval romlott. A külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 7,8, az importoldalon 12 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál. Augusztusban a kivitel értéke 10,9 milliárd eurót (4305 milliárd forintot), a behozatalé 10,2 milliárd eurót (4040 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg 671 millió euró (265 milliárd forint) volt. A kivitel 75, a behozatal 70 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolította le Magyarország – jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az első, amit nézni kell, az mindig az egyenleg, ami kicsit jó, kicsit rossz – fogalmazott a fenti adatokat értékelve Regős Gábor az InfoRádióban. Bár az egy évvel korábbihoz képest van egy 10 millió eurós romlás, a közgazdász ennél rosszabb egyenlegre számított; egyrészt a július miatt, amikor 167 millió euró volt az egyenleg, ehhez képes augusztusban 671 millió euró. Mint mondta, a július-augusztus két hasonló nyári hónap, amikor leállások vannak az iparban, nem ez az időszak szokott a legerősebb lenni az egyenleg szempontjából.

Ha megvizsgáljuk az euróban számított értékeket, az látható, hogy az exportnál 4,1, az importnál 4,2 százalékos csökkenés történt. Mindez „lefordítva” volumenre – az előző havi árindexekkel – előbbinél egy 4 százalékos, utóbbinál egy 5 százalékot meghaladó csökkenés – tette hozzá. Regős Gábor szerint a munkanaphatás – augusztusban két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban – miatt viszont annyira mégsem rossz az exportcsökkenés. „Persze nem is jó az adat. Az ipari termelésben is láttuk, hogy fennállnak a korábbi problémák: gyenge külső kereslet, a járműgyártás akadozása, és ehhez kapcsolódóan az akkumulátorgyártás sem megy úgy, ahogy szeretnénk” – magyarázta a közgazdász, megismételve, hogy emiatt aztán „jó is ez az adat, meg nem is jó ez az adat”.

Arra a kérdésre, hogy vajon lehet-e a járműgyártás és/vagy az akkumulátorgyártás esetleges fellendüléséhez kapcsolódóan az export fellendülésre számítani, Regős Gábor úgy fogalmazott, hogy ehhez mindenképpen szükséges lenne a külső kereslet javulása. Persze lennének beruházások, amelyek tudnák segíteni a fordulatot, de ezek a mostani külső kereslet mellett nem feltétlen olyan sürgősek a beruházóknak. A Gránit Alapkezelő munkatársa arra számít, hogy megmarad egy pozitív egyenleg a külkereskedelemben, de azért ez az export továbbra is „döcög” majd.

A külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait október 31-én közli második becslése alapján a KSH.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 7. 18:28
×
×
×
×