eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Felmerült egy komoly probléma, több mint egymillió autót hívnak vissza

A menetstabilizáló rendszerrel van a gond.

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nemrég jelentette be az idei év egyik legnagyobb volumenű visszahívását, amely 1 227 808 darab Ram 1500-as pickupot érint. A szoftverhiba a stabilitásvezérlő rendszer kikapcsolását okozhatja, ami sérti az USA-ban fenálló szövetségi törvényeket. A visszahívási dokumentumok nem tesznek említést rendszerhibából adódó balesetekről, vagy sérülésekről, ami jó hírként szolgálhat – számolt be az autoszektor.hu.

Mint olvasható, a fennálló probléma csak a jelen generációs Ram 1500-asokat érinti – amelyeket 2019-től 2024-ig gyártottak le. Maga a hiba a blokkolásgátló rendszerrel volt kapcsolatos. A dokumentumokban a „vezérmodul szoftverének hibájaként” referálnak a problémára, amely váratlanul letilthatja a stabilitás-szabályozást. Ha ez megtörténik, a vezetőknek többféle hibakód is felvillanhat a műszerfalon – többek között a blokkolásgátló, az adaptív sebességtartó, vagy az ütközésjelző is.

A stabilitás elvesztése egy nagyméretű pickup esetében – méghozzá kanyarodás, vagy extrém terepen történő vezetés közben – igazán kellemetlen helyzeteket tud okozni a jármű sofőrjének – jegyzi meg az autós szakportál, hozzátéve: viszont maga a javítás rendkívül egyszerű. A Ram-kereskedések egy új szoftvert telepítenek majd a blokkolásgátló vezérmodulhoz, hogy lefrissítsék a rendszert, mellyel elméletileg kiküszöbölik majd a stabilitás-szabályozás hirtelen letiltását. A kereskedőket szeptember 12-étől kezdték el értesíteni a visszahívandó autókról, az tulajdonosok értesítése pedig október 3-án kezdődik.

2024-ben ez már egyébként a 44. visszahívás, amit az FCA lefolytat, viszont továbbra is a Ford vezeti ezt a listát az autógyártók között – 46 visszahívási kérelemmel. A visszahívott járművek számát tekintve viszont nagyjából holtverseny alakult ki a két gyártó között, mivel az FCA eddig 3 897 071 járművet hívott vissza, a Ford pedig 3 964 484-at. A magas számok ellenére a Tesla még az előbb említett két márkát is túlszárnyalja a visszahívott modellek tekintetében, 4 411 725-tel... Elon Musk cége idén „mindössze” 10 visszahívást intézett a vásárlói felé, viszont kettő is meghaladta az 1 millió járművet, amire nem lehet túl büszke a Marsra tartó milliárdos.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×