eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) washingtoni székházának bejárta 2021. április 5-én. 2021. április 7-én a világ19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport országainak pénzügyminiszterei megállapodtak, hogy 650 milliárd dollárral növelik az IMF forrásait, hogy a gazdaságilag sérülékeny országok meg tudjanak birkózni a koronavírus-járvány negatív hatásaival.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Rátenyerelt a vészcsengőre a Nemzetközi Valutaalap

Európában a kormányoknak 2030-ig 1100 milliárd dollárnyi extra kiadással kell számolniuk.

A Nemzetközi Valutaalap megkongatja a vészharangot az államadósság miatt, és fiskális politikai fordulatra szólítja fel az európai országokat, kiemelve Franciaországot, ahol a költségvetési hiány kiugró, és magasak a hitelfelvételi költségek.

„Az államadósságok kilátásai most rosszabbak, mint azt az emberek gondolnák” – nyilatkozta Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap első vezérigazgató-helyettese a The Wall Street Journalnak nyilatkozva, amit a VG szemlézett.

A lap emlékeztet, hogy a piacok nyomást gyakoroltak olyan országokra, mint Franciaország,
ahol az államadósságok megugrottak a világjárvány idején, s ahol a költségvetési hiány továbbra is nagy. A francia hitelfelvételi költségek emelkedtek Németországhoz képest.

A hét végén Michel Barnier, Franciaország új miniszterelnöke jelezte, hogy felemeli a gazdagok adóit, hogy betömhesse a költségvetési lyukakat.

Gopinath szerint elmúltak már azok az idők, amikor a fejlett gazdaságok sikeresen navigálhattak az adóssághegyek között, mert segített a globális megtakarítási bőség, amely lenyomta a kamatlábakat és a kötvényhozamokat.

Most az államadóssággal kapcsolatos aggodalmakkal szemben régen immunisnak tartott országokat is veszélyeztetheti a laza fiskális politika. Európában a kormányoknak 2030-ig további 1100 milliárd dollárnyi extra kiadással kell számolniuk.

Az IMF azt ajánlja, hogy fektessenek be a növekedésbe, még akkor is, ha az állami kiadások csökkennek, s fogadjanak el középtávú költségvetési szabályokat – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×