eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Korányi G. Tamás: a Fed döntése után odalehet a BUX világelsősége

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a többségi piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamat-tartományt szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén. Ennek hatásairól Korányi G. Tamás tőzsdei szakértőt kérdeztük.

Bár a Fed döntése nem érte váratlanul a piacot, annak mértéke kérdéses volt, vagyis hogy a legutóbbi, 2020-as után negyed, vagy esetleg egy nagyobbat, fél százalékot vág. Mint ismeretes, utóbbi történt, amivel az új kamatszint a 4,75-5,00 százalék közötti sáv lett. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy november–decemberben további negyed-negyed százalékot fognak vágni, így az év végig az 5,5 százalékos kamatból egy teljes százalék elvész majd – mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás.

A Fed-elnök szavaiból kiderült, hogy az infláció – a szervezet várakozásainak megfelelően – tartósan a 2 százalék felé halad, ugyanakkor a munkanélküliségi adatok nem egyértelműen ennyire jók. Ezzel összhangban a korábbi 2,6 százalékos inflációs várakozást 2,3 százalékra módosították decemberre, ugyanakkor a várható munkanélküliség 4 százalékos mértékét 4,4-re – ismertette a tőzsdei szakértő.

Jerome Powell hangsúlyozta, nemcsak az infláció, hanem a munkanélküliség leszorítása is fontos, a Fed pedig mindkettőre „adatvezérelt üzemmódban” figyel, vagyis amennyiben az adatok indkolják, lépnek. Korányi G. Tamás meglátása szerint a Fed-elnök utóbbi kijelentésével igyekezett kivédeni azt a vádat, hogy talán túl későn született döntés a fél százalékos csökkentésről.

Tőzsdei reakciók

Az elmúlt napon az amerikai árak jellemzően csökkentek: a Nasdaq részvénypiaci indexe fél, a FNP-é 0,3 százasékkal esett, éjszaka viszont az ázsiai tőzsdék egyértelműen pozitívan reagáltak, ahogyan csütörtök reggel az európai piacok is. Előbbiek 2 százalékos, utóbbiak egy-másfél százalékos pluszban kezdtek csütörtökön. Az ázsiai piacok hatására a japán jen gyengült, míg a bitcoin árfolyama 62 ezer dollárra erősödött. Miután a Fed döntése nem érte váratlanul a piacot, a dollár egy ideig tartotta magát, majd az is gyengülésnek indult.

Korányi G. Tamás érdekességként jegyezte meg, hogy ha az előrejelzések alapján az amerikai piacok is erősödésbe kezdenek a csütörtöki napon, akkor elképzelhető, hogy a BUX világelsősége rövid életű lesz. Ezt a magyar részvényindex a január óta tartó, immár 20 százalékos erősödésével (forintban) érte el a szerdai napon. Rövidesen viszont az eddigi első, a csütörtökön 18 százalékos pluszban záró S&P500 visszaelőzhet.

Ismeretes, a BUX 96 százalékát négy blue chip – OTP, Richter, Telekom és Mol – adja, míg máshol ennél sokkal szélesebb a tőzsdei paletta, az S&P például félezer részvény értékéből áll össze. „Nálunk a négyből három papírnál nagyon pozitív körülmények vannak, tehát alapvetően egyedi sztorik szolgáltatják a BUX szárnyalását” – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×