eur:
395.23
usd:
356.28
bux:
72487.14
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Erősebb fegyverre váltottak a jogsértő cégek elleni harcban

Még magasabb arányú bírságot szabhat ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2024. augusztus 1-jétől a jogsértő vállalkozásokra.

2,2 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH Versenytanácsa 2023-ban, összesen 97 vállalkozásra. A 2024-ben eddig kiszabott versenyfelügyeleti bírságok összege pedig már ez év augusztusában meghaladta a 2 milliárd forintot. A konkrét bírságösszeget a GVH Versenytanácsa a versenytörvény, illetve a hatóság által kiadott bírságközlemények adta mérlegelési keretek között kalkulálja, az adott ügy valamennyi körülményére figyelemmel. A maximálisan kiszabható bírságot az érintett vállalkozás – akár cégcsoportszintű – előző évi nettó árbevétele határozza meg.

A jogsértésekkel kapcsolatos visszatartó erő növelése érdekében legutóbb 2023. szeptember 1-jén emelkedett a cégekkel szemben kiszabható maximális bírságösszeg az előző évi nettó árbevétel 10 százalékáról 13 százalékára.

A maximális bírságot súlyos jogsértés esetén veti be a GVH, az így kiszabott összegek mértéke megközelíti a 700 millió forintot. Közleményében a hivatal több esetet is felidézett:

  • Egy illegális e-cigaretta forgalmazó cégre, valamint egy online lámpakereskedő-áruházra tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt szabott ki a GVH maximális bírságot.
  • Egy utóvizsgálatban a Booking.com globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozásra pedig – az ilyen vizsgálatok kategóriájában – rekordösszegű bírságot rótt ki a GVH, mert a cég nem teljesítette maradéktalanul a hatóság által korábban előírt kötelezettségeit.

Az egyes ügyekben kiszabható maximális bírság 2024. augusztus 1-től ismét emelkedett, immár 15 százalék.

A Gazdasági Versenyhivatal mindazonáltal megjegyzi: a GVH-nak nem elsődleges célja a bírságolás, a nemzeti versenyhatóság ezért számos együttműködési lehetőséget kínál a vállalkozások számára, aktív együttműködéssel az eljárások során is mérsékelhető a bírságösszeg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Elhullottak a Leopard tankok Ukrajnában – Mi lesz így a német harckocsi-legendával?

Elhullottak a Leopard tankok Ukrajnában – Mi lesz így a német harckocsi-legendával?

A minap bejárta a nemzetközi sajtót egy hír, mely szerint az Ukrajnának leszállított Leopard 2-es harckocsik igencsak nagy része elveszett az orosz haderővel folytatott harcok során. Van olyan altípus, ahol a veszteségráta még a 70%-ot is eléri. Mit jelent ez a híres német harcjármű-család jövője kapcsán? Tényleg vége a harckocsik korának?  Netán kiderült most, hogy az egész Leopard-széria valójában egy túlsztárolt acélteknő? Nézzük meg, mi van a számok mögött.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 10:10
×
×
×
×