eur:
392.38
usd:
353.49
bux:
72302.49
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Closeup female legs feet in white sneakers are riding, kicking by electric scooter on bike path in street of modern urban city. Moving by ecological eco portable transport of future concept.
Nyitókép: monstArrr_/Getty Images

30-40 ezer rolleresnek lenne még fontos teendője

A rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre bevezetett kgfb-k óta összesen közel 4300 ilyen biztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél, ezeknek az átlagos éves díja pedig 6200 forint volt. A Netrisknél eddig a rollerbiztosítások 21 százalékát budapestiek, míg 79 százalékát vidéki településen élők kötötték – közölte az online biztosításközvetítő.

Új időszak kezdődött a magyarországi kötelező felelősségbiztosítások és a mikromobilitási eszközök, így a rollerek piacán júliusban. Egy új szabályozás szerint ugyanis azokra a rollerekre, amelyek 25 kilogrammnál könnyebbek és 25 kilométer per óránál nagyobb sebességre képesek, valamint a 25 kilogrammnál nehezebbek és 14 kilométer per óránál gyorsabbak kötelező biztosítást kell kötni július 16-a óta.

„A statisztikák szerint havonta 20-30 olyan baleset történik, amelyben egy rolleres érintett és rendőri intézkedésre van szükség, például súlyos sérülés miatt. Tízből hét-nyolc rollerbalesetnél felmerül az alkoholfogyasztás, az esetek 90 százalékában pedig a rolleres a vétkes fél” – ismertette a közlekedésbiztonsági szempontból legfontosabb adatokat Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy a Netrisknél augusztus közepéig, tehát egy hónap alatt összesen közel 4300 rollerbiztosítást kötöttek az érintettek, az átlagos díj pedig 6200 forint volt. Az éves díj összegét egyébként befolyásolja, hogy a biztosított a fővárosban vagy vidéken lakik. A Netrisknél eddig megkötött rollerbiztosítások 21 százalékát budapestiek kötötték, a fennmaradó 79 százalékát pedig vidéki településen élőkhöz tartozik.

„Az első harminc nap eredményei felülmúlják a várakozásainkat, a tervezettnél több rolleres kötött nálunk biztosítást. A különböző biztosítási ajánlatok összevetése pedig indokolt volt, mert akadtak 10 ezer forint alatti, de 100 ezer forint meghaladó éves díjak is a palettán. Az első körön tehát túl van a piac, azonban a becsléseink szerint

körülbelül 30-40 ezer elektromosan hajtott mikromobilitási eszközre, jellemzően rollerekre kellene biztosítást kötni”

– tette hozzá Besnyő Márton.

A Netrisk a megkötött biztosítások alapján összeállította a márkák toplistáját. A legtöbb biztosítást Kukirin rollerekre kötötték, ez a márka fedi le a szerződések 10 százalékát. A második helyen áll a Kugoo, a harmadikon pedig a Xiaomi. A rollereket egyébként átlagosan 2022-ben gyártották, és a szerződést kötők átlagéletkora 44 év volt.

Címlapról ajánljuk

Matolcsy György: veszélybe került minden

Valahol megint utat tévesztettünk – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük – hangsúlyozta a jegybankelnök, ám szerint a mostani évtizedet elveszítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Egyhónapos csúcsközelbe ugrott a forint

Egyhónapos csúcsközelbe ugrott a forint

A csütörtök reggeli magyar kiskereskedelmi forgalmi és külkereskedelmi mérleg adatok. illetve Matolcsy György MNB-elnök szavai érdemben nem mozgatták meg a forint árfolyamát, a dollár újbóli világpiaci gyengülése viszont igen, és ennek segítségével az euró jegyzése 393-ról 392-ig ereszkedett csütörtökön kora délutánra. Ez azt jelenti, hogy bő egyhavi csúcsa közvetlen közelébe kapaszkodott a forint. Közben a dollárral szemben is lényeges fejlemény történt: egyre jobban távolodik az árfolyam egy minap tesztelt fontos technikai szinttől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×