eur:
392.7
usd:
354.69
bux:
72789.23
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Woman with empty wallet spent all money for shopping
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

MNB: gyors ütemben adósodnak el a magyarok

A friss felmérés szerint a magyarok óvatosan vásárolnak, viszont egyre több adósságot halmoznak fel.

Nagyon erős második negyedévet zártak a hazai bankok a lakossági hitelekben a Magyar Nemzeti Bank most megjelent felmérésének adatai szerint - írja a Forbes. A háztartások hitelei három hónap alatt körülbelül 281 milliárd forinttal bővültek a folyósítások és a törlesztések egyenlegeként.

Így a hitelállomány éves növekedési üteme 6 százalékkal gyorsult az előző negyedév 4,2 százalékáról.

Az új lakossági hitelszerződések összege a második negyedévben 731 milliárd forint lett, ami 73 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A személyi kölcsönök már 2023-ban is kelendőek voltak, idénre mégis 55 százalékkal nőtt a folyósítás. Mint írják, a friss adatok megerősítik, hogy a magyarok óvatosan vásárolnak, de a korábbiakhoz képest nagy ütemben veszik fel a hiteleket.

A lakáshitelek kétszer annyi fogy, mint tavaly, ezzel Európa élmezőnyében vagyunk.

A hitelezés növekedésében döntő szerepet játszottak a megemelkedett hitelösszegek, ugyanis míg 2023. júniusában 11,3 millió forint volt a lakáshitelek átlagos szerződési összege, addig idén ugyanez már 18,4 millió forint.

Ezzel szemben az előzetes adatok alapján a nagyvállalati szektor hitelállománya 9 százalékkal bővült, míg a kkv szektor hitelállománya stagnált.

Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 2. 18:03
×
×
×
×