eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Nyitókép: Pixabay

GVH: bevált az egyszerűsítő űrlap

A GVH a fúziós ügyekben is a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére törekszik.

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére törekszik a Gazdasági Versenyhivatal: a fúziós ügyekben például egyszerűsített űrlapok szolgálnak a cégek összefonódásának bejelentésére, amivel idén az első fél évben már csaknem minden harmadik vállalkozás élt – közölte a GVH.

Rigó Csaba Balázs, a hivatal elnöke elmondta, hogy bő egy éve vezették be az egyszerűsített űrlapokat az összefonódások bejelentésére, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a cégek körében. Míg tavaly az űrlap bevezetését követően az ügyek 11 százalékában adtak be a vállalkozások egyszerűsített űrlapot, addig 2024 első félévében ez az arány már elérte a 31 százalékot, tehát csaknem minden harmadik vállalkozás élt a lehetőséggel.

Ismertették, a GVH 2023. július 1-jétől lehetőséget biztosít arra, hogy azokban az esetekben, amikor a tervezett összefonódás nem vet fel versenyaggályt, az ügyfelek egyszerűsített űrlap kitöltésével tegyenek eleget a bejelentési kötelezettségüknek.

Jelezték ugyanakkor, hogy az egyszerűsített űrlap csak akkor alkalmazható, ha a vizsgálandó összefonódásnál nem azonosíthatók átfedő vagy kapcsolódó piacok, valamint, ha az összefonódás olyan teljes funkciójú közös vállalat alapítására vonatkozik, amelynek érdemi magyarországi piaci aktivitása belátható időn (főszabályként három éven) belül igazolhatóan nem lesz.

Ezen felül fontos, hogy az egyszerűsített űrlap csak akkor alkalmazható, ha olyan vállalat feletti közös irányításszerzésről van szó, amelynek a versenytörvény szerint számított nettó árbevétele nem haladja meg a 150 millió forintot, és nem merül fel az alapítók, illetve irányításszerzők közötti versenyre káros koordináció esélye sem, valamint, ha a lehetséges összefonódás a közös irányítók számának csökkenését vagy a közös irányítás egyedüli irányítássá alakulását eredményezi.

A GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy az űrlap benyújtása előtt ajánlott a hatósággal előzetesen egyeztetni, így elkerülhető, hogy a hivatal esetleg versenyfelügyeleti eljárást indítson, mert az adott összefonódásnál egyszerűsített űrlap alkalmazásának nem lett volna helye.

Közölték, hogy 2023 folyamán először érte el a fúziós bejelentések kapcsán tartott előzetes egyeztetések aránya a 100 százalékot. Ennek köszönhetően javul az eljárások hatékonysága, a vállalkozások számára pedig kiszámíthatóbb az összefonódási folyamat.

A GVH 2023-ban az összefonódás bejelentések 92 százalékát zárta le négy napon belül hatósági bizonyítvány kiadásával. Ezzel Európában továbbra is az egyik leggyorsabb fúziókontrollt tudhatja magáénak a magyar versenyhatóság - olvasható a hivatal közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Idei legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék

Idei legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék

Csütörtökön több fontos amerikai gazdasági adat is érkezett, amelyek összességében csökkentették a recessziós félelmeket, és pénteken is táplálták az emelkedést a tőzsdéken. A fontosabb európai tőzsdék a brit piac kivételével pluszban zártak, és kezdeti bizonytalankodás után pluszba fordultak az amerikai indexek is, végül idei legjobb hetüket könyvelték el. A budapesti tőzsdén négynapos szünet jön, legközelebb szerdán lesz kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 16. 20:20
×
×
×
×