eur:
394.38
usd:
357.77
bux:
72282.1
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Nyitókép: Getty Images

Fióktelepet nyithat Magyarországon a Revolut

A Revolut egyelőre csak fióktelepet nyitna hazánkban, de nem gondolkodik azon, hogy leánybanki engedélyt kérjen – nyilatkozta a Portfoliónak a cég magyarországi vezetője. A Magyar Nemzeti Bank korábban már többször is szorgalmazta, hogy csatlakozzon a Revolut a magyarországi betétbiztosítási rendszerhez, részben az ügyintézés megkönnyítése, részben a bankgarancia miatt.

A Revolut hosszú távú stratégiájának része, hogy a legfontosabb piacain, így az Európai Unióban is minél több országban legyenek fióktelepei – mondta a Portfoliónak a cég magyarországi vezetője. Léder Tamás hozzátette: Franciaországban már van bázisuk, míg Írországban, Hollandiában, Spanyolországban és Németországban megkezdődtek az előkészületek a fióktelep létrehozására.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években többször szorgalmazta, hogy a litvániai székhelyű Revolut kérjen leánybanki engedélyt hazánkban, mert ezzel csatlakozhatna a hazai betétbiztosítási rendszerhez. Az MNB felügyeleti szóvivője márciusban azt mondta az InfoRádióban, hogy a revolutos ügyfelek elszámolási vagy csalási jogvitáikat jelenleg csak külföldön, litvánul vagy angolul intézhetik.

Mivel a Revolut határokon átnyúló tevékenységet folytat, nem a jegybank felügyeli az üzleti megbízhatóságát és egyéb vonatkozásait, így nem i tartozik a magyarországi betétbiztosítási rendszer hatálya alá. „A Revolut igent mondott a magyar ügyfelek betéteire, de egyelőre nemet mond a magyar betétgarancia védőernyőjére” – mondta akkor Binder István.

A szóvivő már tavasszal felhívta a figyelmet, hogy célszerű lenne, ha magyarországi fióktelepet nyitna a szolgáltató, hiszen így ellenőrizni tudná a működését az MNB, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Léder Tamás a Portfolióval most azt közölte: Magyarországon is fióktelepet nyitnának,

de nem gondolkodnak abban, hogy leánybanki tevékenységet is végezzenek.

Hozzátette: ha lesz magyar fióktelep, akkor lesz magyar nyelvű ügyfélszolgálat is, és helyi bankszámlaszámot is tudnak majd adni. Megjegyezte még, hogy a Revolut az Európai Unióban 2021 óta teljes körű, az Egyesült Királyságban pedig korlátozott banki engedéllyel rendelkezik.

A Revolut magyarországi vezetője kiemelte: az idei évtől már az Európai Központi Bank is felügyeli a tevékenységüket. Arról is beszélt, hogy

már most meglepően sok magyar kéri fizetését Revolut számlájára, illetve az ügyfelek nagy számban vezetik át azonnal revolutos számlájukra a megérkező összeget.

A cégnek jelenleg másfél millió ügyfele van Magyarországon, ennél több csak Írországban és Romániában van az Európai Unió területén.

Léder Tamás közölte: 2022 júliusa óta minden magyar ügyfelük valamennyi tranzakciója után illetéket fizetnek. Ugyanakkor ez az árazásukban nem látszik, mert versenyelőnynek fogják fel, és nem terhelik át az ügyfelekre. Mint mondta, a kezdetekben a devizaváltás pótilletékét sem fizettetik meg az ügyfelekkel, de ez hosszabb távon még változhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Idei legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék

Idei legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék

Csütörtökön több fontos amerikai gazdasági adat is érkezett, amelyek összességében csökkentették a recessziós félelmeket, és pénteken is táplálták az emelkedést a tőzsdéken. A fontosabb európai tőzsdék a brit piac kivételével pluszban zártak, és kezdeti bizonytalankodás után pluszba fordultak az amerikai indexek is, végül idei legjobb hetüket könyvelték el. A budapesti tőzsdén négynapos szünet jön, legközelebb szerdán lesz kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 16. 20:49
2024. augusztus 16. 20:20
×
×
×
×