eur:
398.86
usd:
364.41
bux:
69533.44
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
investment protection concept, growth money capital, banking
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Fárad az EU gazdasága

Júliusban lassult az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedési üteme a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítményét is mérő kompozit BMI végleges értéke júliusban öt havi mélypont, az előzetes 50,1 pontnál kissé jobb, 50,2 pont lett, de elmaradt az előző havi 50,9 ponttól.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A kompozit index összetevői közül a szintén hétfőn publikált szolgáltatóipari BMI júliusi végleges értéke négy havi mélypont, az előzetessel megegyező 51,9 pont lett, alacsonyabb az előző havi 52,8 pontnál.

A feldolgozóipari BMI-t már a múlt héten, csütörtökön publikálták, és értéke az előző havival megegyezőnek, 45,8 pontnak bizonyult a 45,6 pontos előzetes értékkel szemben.

Júliusban tehát az euróövezeti gazdaság teljesítménye továbbra is növekedett és annak elsődleges forrása továbbra is a szolgáltatási szektor volt. Összességében azonban gyári termelés jelentős zsugorodása és a szolgáltatási szektor teljesítményének szerényebb növekedése gazdasági lendületvesztésre utal. Tovább csökkent az euróövezeti áruk és szolgáltatások iránti kereslet, különösen a nemzetközi forrásokból. A foglalkoztatás stagnált, az üzleti bizalom pedig hathavi mélypontra süllyedt. A jövőre nézve az üzleti várakozások január óta a legalacsonyabb optimizmusra utalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×