eur:
391.55
usd:
359.47
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Little girl goes to the elementary school. Child with a backpack is going to study. Back to school concept.
Nyitókép: puhimec/Getty Images

Pénzügyi tanácsok iskolakezdés előtt szülőknek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében.

A tájékoztatás szerint az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján információhoz lehet jutni a kiadástervezésről, a beiskolázási és egyéb támogatásokról, a körültekintő hitelfelvételről.

A jegybank emellett idén kiemelten felhívja a figyelmet a digitális elővigyázatosságra, főként az iskolakezdéshez szükséges eszközök online adásvétele során.

A közleményben hangsúlyozták, az iskolakezdés pénzügyi kérdés is. Érdemes tájékozódni az igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatások lehetőségéről, illetve az egyetemi hallgatók, főiskolások a pályázati lehetőségeiről.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tartós betegséggel érintett gyermekek esetében külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre. Az egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezők a pénztárból is fizethetnek bizonyos iskolai költségeket, így ruházatot, tankönyvet, vagy taneszközt, tanulónként évente legfeljebb 266 800 forintig. Ugyanez az összeghatár számolható el a 25 év alatti, magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményben tanulmányaikat folytató hallgatók esetében a tandíjak, térítési díjak, kollégiumi díjak, albérleti díjak esetében is.

A közlemény szerint az MNB szórakoztató formában is eljuttatja a fogyasztókhoz a legfontosabb gyakorlati tippeket, ismereteket. A „Pénztárcabarát iskolakezdés” kampány kvízjátéka segítségével tesztelni lehet a tudást a témában.

Az iskolakezdés pénzügyi kérdéseinek megválaszolásához az MNB közösségimédia-felületein, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, illetve az MNB ügyfélszolgálatán is lehet segítséget kapni – közölte a jegybank.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően elnökjelöltjének választották Donald Trumpot.

Jelentős közlekedési változás jön mától Magyarországon

Keddtől már csak kötelező biztosítással használhatók az e-rollerek. A biztosításról szóló igazolást minden rollerezőnek magánál kell tartania, bérlésnél pedig a használóknak kell meggyőződniük arról, hogy kötöttek-e kgfb-t az adott járműre.
VIDEÓ
Megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők - Ami ezután történt, arra szinte senki sem számított

Megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők - Ami ezután történt, arra szinte senki sem számított

Miután az OTP Bank július 1-jével megemelte a kamatait, sokan hasonló lépést vártak a többi banktól is, de egyelőre nem drágultak meg tömegével a lakáshitelek. A 7,3%-os önkéntes THM-plafon megszűnése és a szinte minden piaci várakozást felülmúló lakossági kereslet egyaránt indokolná a drágítást, a bankok közötti éles verseny és a hozamok újbóli csökkenése viszont éppen ellenkezőleg hat. Érdemi és pláne tömeges kamatcsökkenésekre viszont továbbra sincs nagy esély, ezért nem éri meg várni a lakáscél megvalósításával a hitelkamatok miatt. Mutatjuk a bankok aktuális ajánlatait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×