eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. A miniszter bejelentette: Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kivezetik a távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadót

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében – közölte a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Nagy Márton kérdésre válaszolva azt is közölte: 2025 januárjától a légiforgalmi adó mellett már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie.

A szerdai sajtótájékoztatón – melyen az euróai elektromosautó-piac fellendítésére tett javaslatokat ismertette – a bankok extraprofitadója kapcsán Nagy Márton az ATV kérdésére bejelentette:

2025. januártól már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie.

A bankok extraprofitadója indokolt – tette hozzá. Mint olvasható, a miniszter megerősítette, hogy a bankadó nominálisan körülbelül 280 milliárd lesz, ebből lehet majd 140 milliárdot levonni, 140 milliárdot viszont be kell fizetni.

A biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofitadónak, bizonyos feltételek mellett, állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban – közölte a miniszter a csatorna kérdésére, jelezve: egyedi elbírálás lesz.

Hétfőn derült ki, hogy a kormány megemelte a bankok különadóját - erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a rendkívüli Kormányinfón, ismertetve az úgynevezett háborúellenes akcióterv részleteit. Később pedig a bankokat is tájékoztatták a részletekről, a Magyar Bankszövetség pedig kedden reagált az eseményekre. További részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsának határozata alapján Magyarországnak 2023 negyedik negyedévére döntenie kell a következő átmeneti adóintézkedések kivezetéséről:

  • a pénzügyi szervezetek extraprofitadója,
  • a biztosítókat terhelő extraprofitadó,
  • az energetikai vállalkozások extraprofitadója,
  • a kiskereskedelmi szektor különadója,
  • a távközlési szektor extraprofitadója,
  • a gyógyszergyártói befizetések különadója.

Ha kivezetnék az összeset, a költségvetésnek összesen 1257 milliárd forintnyi bevételről kellene lemondania 2024-ben – jegyzi meg a 24.hu.

Az európai autóipar érintő bejelentés

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - hangzott el a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Nagy Márton szükség van az európai elektromobilitás fellendítését támogató intézkedések összehangolására, mert jelenleg az egyes tagállamok különböző stratégiákat valósítanak meg. A javaslatokat ismertetve kiemelte, hogy fejleszteni kell a töltőinfrastruktúrát.

„Ötven kilométerenként létre kell hozni töltőállomásokat, ami természetesen megvalósulhat egy benzinkúton is. A második javaslat, hogy az üzemanyagtöltő állomások 80 százalékának biztosítani kell az elektromos töltőegységeket. Ahol van benzinkút, lényegében ott lennie kell elektromos töltőegységnek is” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: uniós támogatási programot kell létrehozni a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére.

Arról is beszélt, hogy miként növelné a keresletet: „Támogatást kell adni az elektromos járművek vásárlásához. Minden európai uniós állampolgár számára 4500 eurós támogatásra teszünk javaslatot. Nagyon fontos, hogy nemcsak az új, hanem a használt járműveket is kezelni kell. A használt elektromos járművek vásárlásánál és lízingelésénél is egyedi támogatásokat kell adni” – ismertette.

Európai flottafelújítási rendszer bevezetése is szükséges a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztésére, a közepes és nehéz tehergépjárművekre, autóbuszokra és távolsági buszokra való átállás felgyorsítása érdekében. A nemzetgazdasági miniszter szerint javasolt a használt akkumulátorok kötelező újrafeldolgozása és megbízhatósági tanúsítvány bevezetése is, „máskülönben előbb-utóbb nem lesz olyan ritkaföldfém, amiből akkumulátort lehetne csinálni”.

A kormány egy munkacsoport felállítását javasolja az Európai Bizottságnak – tette hozzá Nagy Márton, aki szorgalmazza, hogy az Európai Unió alkosson törvényt az elektromobilitásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Gazdasági semlegesség helyett a gazdasági senkiföldjére kerülhet Magyarország Trump visszatérésével

Gazdasági semlegesség helyett a gazdasági senkiföldjére kerülhet Magyarország Trump visszatérésével

A 2024-es amerikai elnökválasztás sorsdöntő pillanatnak ígérkezik az Európai Unió és a közép- és kelet-európai (KKE) régió számára. Donald Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba aggodalmakat és vitákat váltott ki az Európára gyakorolt gazdasági következményekről. Több elemzés is azt mutatja, hogy egyértelműen káros lenne a republikánus jelölt megválasztása, és az egyik legnagyobb vesztes Magyarország lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 21:43
×
×
×
×