eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Unsplash

Eltérő irányt választott a magyar autópiac az európaitól

Az idei első félév szinte minden hónapjában több új autót regisztráltak, mint tavaly az azonos időszakban; a SUV-ok kiemelkedő népszerűségnek örvendenek.

2024 ígéretesen indult a magyar gépjárműpiac számára, hiszen az első hat hónapban mintegy 7000 darabbal több személyautót regisztráltak, mint az előző évben - írja a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének jelentése nyomán a hvg.hu.

2024 első hat hónapja során összesen 63 331 autót regisztráltak, szemben a 2023-ban regisztrált 56 594 autóval.

A januáron kívül az összes többi hónapban növekedés volt tapasztalható: februárban 10,38 százalékos, márciusban 12,10 százalékos, áprilisban 21,41 százalékos, májusban 5,6 százalékos, júniusban pedig 23,87 százalékos emelkedést mértek 2023 azonos hónapjával összehasonlítva.

Mint írják, továbbra is a SUV-ok dominálnak a piacon, de nem csak Magyarországon, hanem szerte Európában. A B-SUV kategória adja a regisztrált autók negyedét, a C-SUV szegmens a második helyen áll, míg a harmadik helyet a C-alsó-közép kategória foglalja el. Így összesen a városi terepjárók teszik ki a regisztrált autók több mint felét.

Az elektromos autók terén rendkívüli növekedést tapasztaltak: az első félévben 59,6 százalékkal több elektromos autót regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában.

Ebben szerepet játszottak az új elektromosautó-támogatások és az egyre több megjelenő elektromos modell. Viszont összességében az új autók mindössze 7,4 százaléka volt elektromos, ami mind európai, mind globális viszonylatban alacsonynak számít.

A használt autók regisztrációja minimális, félszázalékos növekedést mutatott. Különösen pozitív fejlemény, hogy jelentősen több új személyautót regisztráltak 2024 első felében, mint használtat, ami azt jelenti, hogy 2023 után idén is több új autó kerül majd a magyar utakra, mint használt - írják, hozzátéve, hogy ez örvendetes hír, mivel az átlagos magyar autó közel 16 éves.

Címlapról ajánljuk
Kutatás: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

Kutatás: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

Az Eurostat adatai is alátámasztják, hogy a külföldre költöző magyarok aránya nem kirívó, Magyarország az uniós rangsor középmezőnyéhez tartozik – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója. Horváth Sebestyén ugyanakkor hozzátette: tavaly megfordult egy hét éven át tartó tendencia, ugyanis 2023-ban már kevesebben jöttek haza külföldről, mint amennyien kivándoroltak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×