eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Dynamit Nobel Defence RGW 110 páncéltörő gránátvető. Forrás: DND
Nyitókép: Forrás: DND

A világ egyik legjobb páncéltörő fegyverét gyártják majd Vecsésen

A német Dynamit Nobel Defence hadiipari cég magyarországi leányvállalata gyárat épít a Budapest közeli településen.

A Dynamit Nobel Defence (DND) Hungary Zrt. új vecsési üzemének alapkőletételén a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára egyebek közt azt hangoztatta, hogy a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború egyik fontos tapasztalata a páncélvédelem és a páncéltörő eszközrendszerek szembenállása. Ez a védelmi fejlesztések irányát is egyértelműen meghatározza, s ennek egyik legkorszerűbb eszköze világszerte az RGW 110 páncéltörő gránátvető - tette hozzá.

Az RGW 110 egy vállról indítható páncéltörő rakéta, amelynek tandem robbanófeje több mint 1000 milliméternyi homogén acélpáncélzatot képes átütni a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos:

a vetőcső eldobható, az optikai irányzék, valamint az indítómarkolat ismét felhasználható.

Az új üzemben az RGW 110 páncéltörő fegyver legfontosabb elemét, a vetőcsövet fogja gyártani. Kutnyánszky Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar hadiipar fejlesztésében Németország, különösen a Dynamit Nobel Defence vállalat kiemelt partner. A DND és az állami tulajdonú N7 Holding Zrt. vegyesvállalata - a DND Hungary Zrt. - zöldmezős beruházásként különböző gyártó és kiszolgáló létesítmények épít több ezer négyzetméteren. A projekt második és harmadik szakaszában a magyar kutatás-fejlesztést és az innovációs képességet alakítják ki, valamint a komplex fegyverrendszerek gyártási feltételeit teremtik meg - közölte az államtitkár.

Jelezte, hogy az együttműködés erősítése érdekében a HM Védelmi Innovációs Kutatóintézete és a DND Hungary Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységről, kaposvári helyszínnel. Ez lesz az első olyan kutató-fejlesztő központ, amit a DND vállalat Németországon kívül hoz létre.

A mintegy 40 főt foglalkoztató vecsési üzemében várhatóan 2025 negyedik negyedévében elindul a vetőcsövek sorozatgyártása.

Michael Humbek, a DND vezérigazgatója a két ország hadiiparának együttműködésében mérföldkőnek nevezte az új gyárat. Azt mondta, az RGW 110 az egyik legjelentősebb páncéltörő fegyver a világon, a vetőcső pedig a "szíve-lelke" az eszköznek.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×