eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Az év végéig meghosszabbították a diákhitel kamattámogatását

2024. december 31-ig 7,99 százalék marad a Diákhitel1 szabad felhasználású hitelkonstrukció kamata.

A kormány módosította a hallgatói hitelrendszerről szóló korábbi rendeletét. A diákhitel kamatsapkája a tavaszi szemeszter után is marad 7,99 százalék a szabad felhasználású hallgatói hitelt igénybe vevőknek – írja a 24.hu.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent új szabályozás szerint év végéig rögzítették a Diákhitel1 kamatát, miután a kormányrendelet vonatkozó bekezdésében a 2024. január 1-től 2024. június 30-ig szövegrész helyére a 2024. július 1-jétől 2024. december 31-ig időintervallumot írták.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet július 1-jén lép hatályba. Legutóbb 2023 végén történt hasonló hosszabbítás, ez volt érvényben június 30-ig. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte:

a piaci szabályok szerint az érintett hiteltípus kamatának 13 százalék fölé kellene emelkednie, ezt azonban el akarják kerülni, ezért tartják fenn a támogatást.

A tárca szerint a hallgatói hitelezés területén is fenn kell tartani a kamatstopot, hogy a diákok továbbra is a piaci szint alatt, 7,99 százalékos kamat mellett vehessék igénybe a szolgáltatást. Az önköltséges képzések díjának fedezésére szolgáló Diákhitel2 konstrukció továbbra is kamatmentes. 2023 júniusa előtt 4,99 százaléknyi kamatot kellett fizetni a szabad felhasználású diákhitelekre.

A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók igényelhetik havonta 15–150 ezer forint közötti összegben, a folyósítás pedig történhet havonta vagy félévente egy összegben is. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A futamidő nem fix, a törlesztőrészleteket az aktuális jövedelem alapján határozzák meg.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×