eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) találkozója Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén 2024. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nagyot előz új beruházásaival itthon a Mercedes-gyár

A Mercedes vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor és Szijjártó Péter Németországban.

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.

A tárcavezető a Mercedes vezetőivel folytatott egyeztetéseket követően arról számolt be, hogy erre a tárgyalásra olyan időszakban került sor, amely alapvetően meghatározza az autóipar jövőjét, a szektor ugyanis forradalmi átalakuláson megy keresztül, s mostanra gyakorlatilag csupán az elektromos átállás sebessége a kérdés.

"Ez olyan helyzet, amikor nem csak az autóipari vállalatok, hanem az országok is versenyeznek azokért a lehetőségekért, azokért a beruházásokért, fejlesztésekért, amelyek eldöntik azt, hogy a jövőben mely országok kerülnek az új korszak győztesei közé, és melyek azok, akik adott esetben hátrányba kerülnek, vagy nem tudják a megfelelő hasznot kivenni ebből az újonnan kialakuló iparágból" - jelentette ki.

A Mercedes a világ autóiparának egyik legfontosabb vállalata, a globális elektromos átállás egyik éllovasa és a magyar gazdasági növekedés egyik záloga, amely jelenleg is 600 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat hazánkban. Ezáltal Szijjártó Péter ismertetése szerint jelentősen nőni fog az elektromosautó-gyártási kapacitás Kecskeméten, ezek a fejlesztések ráadásul azt fogják eredményezni, hogy a Mercedes nyolc-kilencezer főre fogja emelni a magyarországi munkavállalói számát.

Ez lesz a legnagyobb elméleti kapacitással bíró autógyár Magyarországon, ráadásul a legösszetettebb is, minthogy hagyományos meghajtású, hibrid és elektromos meghajtású járműveket egyszerre tudnak gyártani.

A miniszter végül arra is kitért, hogy a Mercedes beruházásai túlmutatnak önmagukon, ugyanis a hazai felső- és középfokú oktatás színvonalának folyamatos növelését is magukkal hozzák, miután ez volt az első cég, amely a középfokú oktatásban műszaki célú duális szakképzési programban vett részt.

"Ráadásul a Mercedes kapacitásainak a bővítése jó hír a teljes magyar vállalati szektor, a teljes magyar gazdaság számára, hiszen a Mercedes beszállítóinak 42 százaléka magyar vállalat" - mutatott rá.

Orbán Viktor az autóipar jövőjéről tárgyalt

A miniszterelnök a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével. A találkozón áttekintették a magyar EU-elnökségnek az európai versenyképességgel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos terveit, valamint a Mercedes folyamatban lévő beruházásainak helyzetét - közölte Havasi Bertalan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×