eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
gdp gazdasági növekedés
Nyitókép: Pixabay

Optimista világgazdasági előrejelzés érkezett Londonból

Fitch Ratings: a korábban vártnál erőteljesebb növekedés várható az idén.

A korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedést valószínűsít az idei évre a Fitch Ratings hétfőn ismertetett legfrissebb globális előrejelzése, elsősorban az európai gazdaságok kilátásának jelentős javulása, a kínai exportszektor élénkülése és a feltörekvő térség keresletének erősödő lendülete miatt.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott új negyedéves világgazdasági prognózisa szerint 2024 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékos növekedésére lehet számítani.

A Fitch márciusban kiadott előző előrejelzésében 2,4 százalékos átlagos világgazdasági reálnövekedés szerepelt az idei évre.

Az új negyedéves világjelentésben a cég igen jelentősen, az eddigi 0,2 százalékról 0,8 százalékra javította az euróövezeti gazdaság idei növekedésére szóló becslését.

A friss prognózis a korábban várt 4,5 százalék helyett 4,8 százalékos GDP-bővülést valószínűsít 2024-re a kínai gazdaságban.

A feltörekvő piacok Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings szerint eléri a 3,7 százalékot; ez 0,5 százalékponttal gyorsabb a cég eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél.

A hitelminősítő 2025-ben az ideinél valamivel lassabb, 2,4 százalékos világgazdasági növekedéssel számol, mindenekelőtt azért, mert várakozása szerint az amerikai gazdaság növekedése 1,5 százalékra, a kínai hazai össztermék bővülésének üteme 4,5 százalékra csökken.

A kínai lassulás fő okai között lesz a Fitch londoni elemzői szerint az exportlendület és a kormányzati kiadások növekedési ütemének egyidejű lanyhulása.

Kínában emellett az ingatlanpiac összeomlása is terheli a hazai keresletet, és ebben a környezetben széleskörű deflációs nyomás érvényesül - áll a Fitch hétfői globális tanulmányában.

A Fitch Ratings megfogalmazása szerint az amerikai gazdaság jövőre várt lassulásában a tavalyi "túlméretes költségvetési impulzus elenyészése" lesz az egyik fő tényező.

A hitelminősítő új előrejelzése ugyanakkor az euróövezetben 1,5 százalékra gyorsuló GDP-növekedést valószínűsít 2025 egészére.

A cég szerint az európai kilábalás kilátásait mindenekelőtt az javítja, hogy múlnak a cserearány- és az energiasokk hatásai, ennek nyomán élénkülésnek indulnak a német gazdaság energiaintenzív szektorai, és mindez emeli a reálbéreket.

A Fitch Ratings várakozása szerint a globális pénzügypolitikai ciklus új szakaszba lép, amelyre a kamatok lassú csökkenése lesz jellemző. A cég szerint ugyanakkor jegybanki ráták a kamatcsökkentések után is még olyan szinten lesznek, amely korlátozza a keresletet.

A hitelminősítő az euróövezeti jegybank (EKB) részéről az idén két további kamatcsökkentést vár, és azt valószínűsíti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szeptemberben és decemberben hajt végre kamatcsökkentéseket.

A Fitch hangsúlyozza: ez az általa korábban vártnál később kezdődő enyhítési ciklust jelentene a Fed részéről, és ennek oka az, hogy az amerikai dezinflációs lendület az idei első négy hónapban megtorpant.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×