eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Mercedes-Benz CLA gépkocsi a gyártósoron a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Szakértő: Magyarország az elektromos járműipar egyik vezető európai központja lehet

A különböző gazdasági válságok ellenére a járműgyártás az elmúlt évtizedek során jelentős növekedést mutatott. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint a magyar járműgyártási kapacitás 2030-ra várhatóan közel egymillió elektromos járműre nő, ami Magyarországot a szektor egyik vezető európai központjává teheti.

A 2022-es év világszerte a járműgyártás szempontjából jelentős mérföldkőnek számított, hiszen a gyártott gépjárművek száma elérte az 85,4 milliót, ami 5,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Ebben az évben

Kína bizonyult a legnagyobb gyártónak, összesen 27 millió járművel,

ezzel is megerősítve vezető szerepét a globális piacon. Európa követte 16,3 millió járművel, ami jelentős előnyt a harmadik helyet elfoglaló Észak-Amerikában gyártott járművek számához képest. További fontos szereplők közé tartozik Japán és Dél-Korea, illetve Dél-Ázsia, hiszen mindegyik közel 10 millió jármű gyártásával járul hozzá a globális piachoz – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

A gyártók közötti versenyben a Toyota Motor és a Volkswagen csoport folytatja a szoros küzdelmet az élen, ugyanakkor az elektromos járművekre specializálódott vállalatok élvezik a legnagyobb növekedést az elmúlt évtized során. Az elektromos autók piacának előretörését jól példázza az amerikai Tesla, amely 2013-ban még mindössze 22,477 autót adott el, míg a múlt évben ez a szám meghaladta az 1,8 milliót, ezzel kiemelkedő növekedést demonstrálva.

Európa 2022-ben a globális járműgyártás második legnagyobb régiós szereplőjeként pozicionálta magát, viszont egyedülálló módon, itt nem volt tapasztalható növekedés az előző évhez képest. Ez a lassulás több tényező együttes hatásának köszönhető, többek között a geopolitikai konfliktusok által okozott logisztikai és ellátási láncbeli zavaroknak, valamint az európai járműgyártás zöld átállásának – tudta meg az InfoRádió Sárdi Gergőtől, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzőjétől. A szakértő szerint az Európai Uniónak a jövőben arra kell törekednie ne csupán az importált járművekre vagy alapanyagokra és helyi összeszerelésre korlátozódjon a tevékenysége, hanem képes legyen megtartani ezt a globális szerepet.

Különösen érintettek ebben a helyzetben a közép-európai országok, amelyek jelentős mértékben függtek a hagyományos belső égésű motorok gyártásától, és regionális ellátási láncaikat nagyban a német autógyártók köré építették ki. Az elektromos meghajtású járművekre való átállás Európában folyamatosan zajlik, és ahhoz, hogy az kontinens megőrizhesse vezető szerepét a globális autógyártásban, létfontosságú az ehhez szükséges beruházások becsatornázása. Ezek a beruházások kulcsfontosságúak annak biztosításához, hogy az Európai Unióban előállított termékek aránya megmaradjon, így az elektromos meghajtásra való átállás egyidejűleg jelent kihívást és lehetőséget Európa számára – áll az elemzésben.

„Magyarország az utóbbi években egyre inkább megerősítette a pozícióját az elektromos járművek iparának a vezető európai központjaként. Nemcsak egy visegrádi régióról lehet beszélni, hanem egész Európáról. Ez köszönhető annak, hogy a német autógyártók is állnak át elektromos meghajtásokra, illetve keletről a kínai gyártók is terjeszkednek Európában” − mondta Sárdi Gergő.

Kiemelte, hogy

jelenleg Magyarország félmillió személygépjárművet gyárt éves szinten, ez 2030-ra az újonnan bejelentett beruházásoknak is köszönhetően már egymillióra tud növekedni.

Ez a bővülés részben a Mercedes és az Audi hazai gyárainak köszönhető, amelyek jelentős beruházások – mintegy egymilliárd euró értékben – révén fokozatosan állnak át az elektromos autók gyártására. Ezen felül a BMW és a BYD újonnan bejelentett beruházása is hozzájárul a gyártási kapacitás bővüléséhez.

"Ez a Mercedes teljes éves gyártási mennyisége, ami Magyarországot az elektromos járműipar egyik vezető európai központjává teheti" – tette hozzá az Oeconomus elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×