eur:
396.23
usd:
354.48
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Two young women working and used computer, working concept.r
Nyitókép: Watchara Piriyaputtanapun/Getty Images

Fontos határidő jár le kedden

Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje, amely már az új eÁFA-rendszerben, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira épülő szolgáltatáscsomag minden vállalkozásnak előnyös megoldást kínál az adókötelezettség teljesítésére – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert tájékoztatása szerint ezzel az új lehetőséggel a kormány az Európai Unióban (EU) is kivételesnek számító, fontos lépést tett a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésében.

Az államtitkár emlékeztetett: idén január elsejétől új lehetőségek nyíltak az áfabevallási-kötelezettség teljesítésére. Az adóhivatalhoz több módon is benyújtható a vállalkozások áfabevallása.

Kifejtette, egyfelől

  • megmarad az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) kínálta bevallásbenyújtási lehetőség,
  • másfelől ez egészül ki az új eÁFA révén igénybe vehető webes felületen, illetve
  • gép-gép kapcsolaton keresztüli lehetőséggel.

A webes felületen a gazdálkodó kiegészítheti, módosíthatja a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat, nyilatkozhat az adólevonási jogáról és annak gyakorlásáról, és az így létrehozott adónyilvántartásból összeállított bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja. A gép-gép kapcsolat lényege pedig, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá - fűzte hozzá az államtitkár.

Izer Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy

a havi bevallók keddig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.

A NAV továbbra is számít a felhasználók visszajelzéseire, esetleges észrevételeire, hogy a gyakorlatban jelentkező igények alapján - a vállalkozások munkáját megkönnyítendően – tovább finomítsa az eÁFA szolgáltatásait – hangsúlyozta.

Az államtitkár a részletekről elmondta: az eÁFA legfontosabb funkciói közé tartozik a forrásadatok letöltése, szerkesztése, a bevallás tervezetének elkészítése a webes felületen, a bevallás előellenőrzése és beadása, valamint a gép-gép kapcsolatot használóknak az adateltérésekre figyelmeztető üzenet. Lényeges könnyebbség, hogy azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-ban intézik, nem kell M-lapon is adatot szolgáltatniuk - emelte ki.

Izer Norbert közölte: az eÁFA webes felületét azok használhatják, akik egy adott bevallási időszakban százezernél kevesebb számlát kezelnek, ennél több bizonylat esetén a rendszer használata gép-gép kapcsolaton keresztül biztosított. Az utóbbi ugyanakkor akkor is választható, ha a kezelt számlák száma nem éri el a százezret, de az adott vállalkozásnak ez a forma az előnyösebb - tudatta az államtitkár. Hozzátette: ha valaki esetleg ugyanarra az időszakra több módon is beadja bevallását, az adóhivatal az elsőként benyújtottat veszi figyelembe.

Az államtitkár ismertetése szerint az új eÁFA-rendszer kidolgozása is része a kormány azon elkötelezettségének, hogy vállalkozóbarát adózási környezetet teremt. Ide sorolta az adminisztrációcsökkentést, amely hozzájárul ahhoz, hogy idén fenntartható növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×