eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Kiderült, divat-e ma a közös családi kassza

Egy friss kutatás szerint a párok 69 százaléka együtt kezeli a jövedelmeket.

Az MBH Bank idén is reprezentatív kutatást végzett a magyar lakosság körében, amely a párkapcsolatban élők pénzügyi szokásait vizsgálta. Az economx.hu által ismertetett felmérésből kiderült, hogy

  • a megkérdezett párok 69 százaléka együtt kezeli a jövedelmeiket;
  • 41 százalékuk pedig közösen vezetett bankszámlával is rendelkezik;
  • a párok fele tervezi meg előre a családi költségvetést;
  • a nők és a férfiak is azt szeretnék, ha partnerük tudatosabb lenne a pénzügyek megtervezésében és megfontoltabban döntene a kiadásokról.

A tavalyi évhez képest több mint 10 százalékkal növekedett azoknak a pároknak az aránya, akik közösen kezelik jövedelmüket. Míg 2023-ban a párok 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindkét fél hozzáfér a közös bevételekhez, az idei évben már 69 százalékuk jelölte meg ezt a választ.

A közösen kezelt számlával rendelkező párok közel felének nincs külön számlája, de 29 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mind a két félnek van külön bankszámlája is. A kutatás eredményeiből kiderült – ahogyan tavaly, úgy idén is – az életkor előrehaladtával egyre többen döntenek olyan számla nyitása mellett, amelyhez a pár mindkét tagja hozzáfér, az 54-65 éves korosztályba tartozók körében 50 százalékos a megosztott számla előfordulási gyakorisága.

A párok 30 százaléka külön intézi pénzügyeit, többnyire változó arányban finanszírozzák a szükséges kiadásokat, csak néhány tétel esetében figyelhető meg nagyobb arányú eltérés a partnerek között.

A rezsit a válaszadók 51 százaléka partnerével közösen fizeti, akik nem együtt fizetik, azok a párok inkább a férfi keresetéből rendezik ezt a tételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×