eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Businessman using tablet analyzing sales data and economic growth graph chart. Business strategy. Abstract icon. Stock market, Banking and Digital marketing.
Nyitókép: ipopba/Getty Images

A vártnál rosszabbul teljesít az euróövezet gazdasága

Januárban kissé kevésbé lassult az euróövezetben a gazdasági aktivitás, mint az előző hónapokban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Elsősorban a feldolgozóipar visszaesése mérséklődött, ahol a javulás mértéke meghaladta a várakozásokat.

Januárban már a nyolcadik egymást követő hónapban gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben.

A felmérés előzetes értékelése szerint a feldolgozóiparban januárban 46,6 pontra emelkedett beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havi 44,4 pontról, a várt 44,8 pont helyett.

A szolgáltatóipari BMI januárban 48,4 pontra, tavaly október óta a legalacsonyabbra csökkent a decemberi 48,8 pontról, rácáfolva a 49,0 pontos várakozásokra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit BMI értéke szintén elmaradt a várakozástól, 47,9 pont lett a várt 48,0 pont helyett, de javult az előző havi 47,6 ponthoz képest.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték annak növekedését.

A januári BMI tanúsága szerint az euróövezetben mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatóiparba folytatódott a teljesítmény csökkenése. A kompozit BMI legutóbb tavaly májusban állt 50 pont felett, míg a feldolgozóipari 2022 júniusában, a szolgáltatóipari pedig 2023 júliusában.

A következő 12 hónappal szemben megfogalmazott üzleti várakozások mutatószáma viszont januárban már a negyedik egymást követő hónapban javult, és tavaly május óta a legmagasabb szintre emelkedett, a megélhetési költségek csökkenésére és az elkövetkező év alacsonyabb kamatlábaira vonatkozó reményeknek köszönhetően. A feldolgozóiparban kilenc hónapja, a szolgáltatóiparban nyolc hónapja a legjobbnak bizonyult az üzleti bizalom, összességében azonban jóval elmarad a pandémia előtti átlagtól.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×