Egy átlagos háztartásban a vizes műveleteket végző berendezések fogyasztják a legtöbb villamos energiát, tipikusan a számla 14 százalékáért felelősek. Közel ennyi energiát fogyasztanak a hűtésre használt készülékek, amelyek a szakértők mérései alapján a költségek 13 százalékát teszik ki. A szórakoztatói elektronikai cikkek fogyasztás szempontjából a harmadik helyet foglalják, majd a világítás következik. A konyhai berendezések szerepe attól függ, hogy milyenek az étkezési szokások az adott háztartásban - írja a vg.hu. Az látszik tehát, hogy nem a gépek és a lámpák kapcsolgatásán lehet a legtöbbet spórolni a villanyszámlán.
Mosás
A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek fogyasztását főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg. Az alacsonyabb hőmérsékletű ruhamosó program választása segíthet csökkenteni az energiafogyasztást, a fél adagos mosás elkerülésével pedig vizet lehet megtakarítani.
Hűtés
A hűtőszekrényeknek és fagyasztóknak folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. A leghosszabb élettartamú készülékek közé tartoznak, a tipikus hűtőszekrény-fagyasztó élettartama 17 év, ezért érdemes alaposan megfontolni ilyen készülék vásárolásakor, hogy mennyire energiahatékony a berendezés.
Egy hűtőszekrény-fagyasztó 156 és 275 kilowattóra közötti teljesítményt tud felhasználni évente.
A szárítógépek például 259 és 636 kilowattóra között fogyasztanak, attól függően, hogy milyen típusúak.
Szórakozás
Ha eljött az ideje egy új televíziónak, érdemes megkeresni a leginkább energiatakarékos márkát, és a kisebb képernyőméret is segíthet spórolni az üzemeltetési költségeken.
Világítás
Észrevehetően csökkenthető felhasznált energia mennyisége, ha a halogén izzókat LED-ekre cserélik, amelyek már többféle árnyalatban kaphatók a hidegtől a melegig, lehetővé téve az otthonában kívánt fényhatás létrehozását. Erre az energiafogyasztó berendezésre is igaz: érdemes lekapcsolni, ha elhagyják a szobát.
Főzés
Az energiafogyasztási skálán háztartásonként meglehetősen különböző, hogy ki mennyi energiát használ el a konyhában: a kiadások legfőbb meghatározója, hogy milyenek a háztartás tagjainak főzési szokásai.
Nem mindegy, hogy egy héten hányszor étkeznek otthon, több fogást készítenek vagy többnyire csak félkész ételeket dobnak be esténként a sütőbe.
Átlagosan egy lakóház energiaszámlájának körülbelül 4 százalékát adják a konyhai berendezések, köztük a főzőlap, a sütő, a vízforraló és a mikrohullámú sütő. A tesztek készítői rámutattak: a mikrohullámok hatékonyabbak a főzés során, mint a sütők, mivel csak az ételt melegítik fel, a belső légteret nem.
Továbbá még azzal is lehet némi aprópénzt spórolni, ha nem tölti túl a fogyasztó a vízforralót.