eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Hiányra számítanak, kilőhet az egyik nyersanyag árfolyama

Jelentősen emelkedhet a réz árfolyama. Az elemzők szerint a következő két évben a kitermelési problémák, a dollár gyengülése és a megújuló energia térnyerése is erősíteni fogja a folyamatot.

A zöldenergiára való átállás hajtotta keresletbővülés és az amerikai dollár 2024 második felében várható gyengülése magasabbra fogja hajtani a réz árát a következő két évben a Fitch Solutions alá tartozó BMI friss elemzése szerint - írja a vg.hu.

A piacokon arra számítanak, hogy az amerikai jegybank idén kamatot csökkent, ami gyengíteni fogja a dollárt, ez pedig még vonzóbbá teheti az amerikai fizetőeszközben jegyzett rezet a külföldi vevők számára.

A fém iránti keresletnek további lendületet adhat a zöldenergia-átmenet is.

A decemberben tartott COP28 klímakonferencián több mint 60 ország támogatta azt a tervet, hogy 2030-ig megháromszorozzák a globális megújulóenergia-termelés kapacitásait, ami a Citibank olvasatában „rendkívül kedvező lenne a réz számára”.

Az amerikai befektetési bank tavaly év végi jegyzetében úgy kalkulált, hogy a magasabb megújulóenergia-célok további 4,2 millió tonnával növelnék a rézkeresletet az évtized végéig.

A növekvő gazdasági teljesítmény általában növeli az elektronikus berendezésekben és ipari eszközökben egyaránt használt réz iránti igényeket is, a fém iránti kereslet ezáltal a gazdaság állapotának egyik fokmérőjeként is szolgál. Emellett az energiaátmenet egyik fontos nyersanyaga is, mivel szerves részét képezi az elektromos járművek és hálózatok, valamint a szélturbinák gyártásának is.

A Goldman Sachsnál is rézralit várnak, amihez a bányászati zavarok is hozzájárulhatnak, ami miatt a nagybank 2024-ben több mint félmillió tonnás hiányra számít.

A kínálat szűkülése miatt a Goldman szerint a réz jegyzése már 2024-ben átlépheti a tonnánkénti 10 ezer dollárt, jövőre pedig ennél is jóval magasabbra emelkedhet az árfolyam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×