eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Electric car lithium battery pack and power connections.
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Átalakult az olajkorszak végének forgatókönyve

Az elektromos autók használata eltérő mértékben terjed a világ különböző nagy gazdaságaiban. Kínában olyan "forradalom" van, hogy ez önmagában előrehozta az olajimport tetőzését, vagyis az olajkorszak végének kezdetét.

Világszerte egyre több elektromos autót adnak el. A világ tavalyi, átlagosan 10 százalékos adata annak fényében jelentős, hogy 2021-ben ugyanez az arány még csak 6,2 százalék volt, míg 2018-ban 1,6 százalék, 2016-ban pedig csak 0,5 százalék.

Az ország, ahol tavaly már 5-ből 4 eladott autó elektromos volt, Norvégia. A második helyen Izland áll, ott 41 százalék volt az arány, a harmadik helyre Svédország került 32 százalékkal a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint. A negyedik helyezett Hollandia 24 százalékkal, az ötödik pedig Kína 22 százalékkal, és ez utóbbi a legdöntőbb, hisz míg az első négy nem igazán nagy ország, az 1,4 milliárdos lakosságú Kína autópiaca óriási - írta a novekedes.hu.

A 22 százalék olyan jelentős arány, hogy érezhetően csökkent az autóüzemanyagok iránti kereslet. A Bloomberg szerint 2017 óta 18 millió elektromos autót adtak el a kínai piacon, ami a világ teljes értékesítésének fele, ráadásul

2026-ra már azt várják, hogy a kínai piacon belül 50 százalék fölé emelkedik az elektromosok aránya

(ez nem irreális, hisz 2020-ban 5, 2021-ben 13 százalék volt az arány), ekkor már erősen csökkenhet a benzinfogyasztás.

Ez azt jelenti az összeállítás szerint, hogy Kína (amely egyébként jelenleg a világ legnagyobb olajimportőre) egymaga elhozza az olajkorszak végének kezdetét. Az ország olajfelhasználásának felét 2020-as adatok szerint a járműüzemanyagok adták. Jövőre ezekből az előrejelzések szerint napi 6 millió hordót fognak felhasználni, azt követően viszont csökkenésbe következik, ami 2030 és 2040 közt lesz a leggyorsabb, az időszak végére 2 millió hordóra mérséklődik az adat.

A világ olajfogyasztása ezért tetőzik, majd lassú csökkenésnek indul, az olajkínálat ugyanakkor nem lesz kisebb, így az ár is tartósan alacsonyabb lehet.

Mint megjegyzik, a kínai olajfelhasználás-csökkenés által okozott "lyukat" a rohamosan fejlődő indiai gazdaság sem fogja tudni kitölteni, mert ott még csak felfutóban van a folyamat, és mire a motorizáció magas szintű lesz, ott is nagy lesz az elektromos járművek aránya.

Kína elektromos-autós előretörésének több oka is van. Közéjük tartozik, hogy nagy EV-töltőhálózat alakult ki, illetve hogy az országban olcsó az áram: egy adott útszakasz megtételének áramköltsége kevesebb, mint 40 százaléka a benzinnek, amit egy átlagos belsőégésű fogyaszt.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×