A vg.hu számolt be egy szakmai konferenciáról. Ezen hagzott el az, hogy a szabad otthoni pálinkafőzés 2010-es bevezetése óta körülbelül 15 százalékos a feketegazdaság aránya a pálinkaszektorban, és évi 5 millió hektoliterfok illegális párlat keletkezik – mondta előadásában Béli Géza, a (PNT) Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.
Úgy látja a zugfőzés fel hajtja az embereke, hogy a egy kereskedelmi főzdének 25-féle adót kell megfizetnie. A NAV pedig csak akkor ellenőrizhet, ha a terméket kereskedelmi forgalomba hozzák.
A szakmai számítások szerint a szabad pálinkafőzést lehetővé tevő törvény elfogadása óta
130 ezer köbméter olyan párlat keletkezett, amelyik elkerülte az adózást.
Pénzben kifejezve – csak a be nem fizetett jövedéki adóval és áfával számolva ez a 450 milliárd forint – a kórházak jelenlegi adósságának, vagy éves eszközfejlesztési igényének több mint három és félszerese – sorolta a PNT alelnöke.