Bár az élősertésárak az elmúlt évek során a tenyésztők számára elfogadható szintre kerültek, a vágóhidak és a húsfeldolgozók még mindig nem tudták teljesen beépíteni a megnövekedett önköltségeket a húsok és a húskészítmények átadási áraiba – mondta az InfoRádióban a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Mint fogalmazott, a sertéstartók most már több mint másfél éve viszonylag kedvező helyzetben vannak, ugyanis olyan élősertésárak alakultak ki, amik nem csak az átlagos, de talán az átlag alatti teljesítménnyel bíró sertéstenyésztők számára is megfelelő – kisebb-nagyobb – jövedelmet hoztak.
Mindazonáltal a húságazat egésze nemcsak a tenyésztőkből, hanem a vágóhidakból és feldolgozókból is áll, utóbbi két iparágnak viszont kiemelten nagy nehézséget okozott az elmúlt másfél év – hívta fel a figyelmet Éder Tamás. „Az élő sertés ára egy másfél éves időszakon belül megduplázódott, és ezt az önköltséget sem a vágóhidak, sem a húst készítő üzemek nem tudták teljes egészében beépíteni az átadási áraikba, így ez még nem jelenik meg a fogyasztói árakban” – fogalmazott a szövetsége elnöke, aki szerint
nem zárható ki, hogy a közeljövőben még emelkedhetnek az árak egyes sertéshúsból készült termékek esetében.
Amit nagy biztonsággal kijelenthető, hogy sok más élelmiszerrel ellentétben a sertéshús és húskészítmények esetében a következő hónapokban nem várható árcsökkenés, akkor sem, hogyha az energiahordozók ára esetleg egy kicsit csökken, vagy ha valami más kedvezőbb folyamat érzékelhetővé lesz, mert az élő sertés ára még nincs benne teljes egészében a termékek árában – ismételte meg.
Éder Tamás hozzátette: egy szakmai érdekképviselet vezetőjeként nincs abban a helyzetben, hogy konkrét adatokat mondjon, mert az egyfajta felhívás lenne az ágazat szereplői felé egy összehangolt ármozgatásra. Szerinte külön problémát jelent a hazai szereplők számára, hogy
az Európai Unióban idén többször sertéshústöbblet alakult ki, a felesleget pedig nyomott áron értékesítették a régióban, így Magyarországon is.
A szakember hozzátette: ahhoz, hogy a hazai fogyasztók a jövőben is biztosan számíthassanak a kiváló minőségű, friss magyar sertéshúsra és húskészítményekre, az is szükséges, hogy a vásárlók elsősorban magyar húst és húskészítményt vegyenek.