eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Horror bírságot kapott Európában a TikTok

Az EU szabályozó hatósága szerint a kínai tulajdonú népszerű közösségi alkalmazás nem védte meg gyermekek millióinak személyes adatait, ezért 345 millió eurós büntetést kell fizetnie.

Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) szerint a TikTok a fiatalok fiókjait alapértelmezés szerint nyilvánosan hozzáférhetővé tette – így gyakorlatilag bárki megnézhette és kommentálhatta az általuk közzétett videókat –, és nem kezelte megfelelően azt a kockázatot, hogy 13 év alatti felhasználók is hozzáférhetnek a platformhoz. A hatóság szerint a cég ezzel megsértette az EU adatvédelmi törvényét, az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) – írja a Politico, amit az Euronews szemlézett.

Az EU szabályozó hatósága szerint a videóplatform azt sem magyarázta el a tinédzsereknek, hogy milyen következményekkel járhat, ha nyilvánosságra hozzák tartalmukat és fiókjaikat.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a TikTok még mindig manipulatív felugró ablakokkal ösztönzi a platformhoz csatlakozó tinédzsereket arra, hogy fiókjaikat és videóikat nyilvánossá tegyék. A szabályozó hatóság felszólította a céget, hogy a következő három hónapon belül változtassa meg ezt a gyakorlatot.

A TikTok közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel és a kiszabott bírság mértékével, mivel a hatóság kritikája a három évvel ezelőtti funkciókra és beállításokra irányul. Márpedig ők még jóval a vizsgálat megkezdése előtt változtatásokat hajtottak végre, például alapértelmezés szerint minden 16 év alatti fiókot privátra állítottak.

A cég hozzátette: még szeptemberben kiterjeszti az alapértelmezett adatvédelmi beállításokat a 16 és 17 éves új felhasználók fiókjaira. A következő három hónapban pedig bevezetik azokat a módosításokat is, amelyek a fiatal felhasználók felugró ablakaira vonatkoznak, amikor először tesznek közzé videót.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke jövő hétfőn és kedden Kínába látogat, és találkozik Csang Guoking miniszterelnök-helyettessel, hogy megvitassák a két fél technológiai politikáját, miközben az EU-ban egyre nagyobb aggodalommal tekintenek Peking adatgyűjtési és kiberkémkedési gyakorlatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×