eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
female hands holding phone with app hotel booking screen and credit card in office
Nyitókép: Prykhodov/Getty Images

Booking.com: ki kell fizetnie a cégnek a 2,5 milliárd forintos magyar bírságot

A Gazdasági Versenyhivatal még 2020 áprilisában büntette meg a szállásfoglaló portál üzemeltetőjét, most döntött az ügyben a bíróság.

2020 áprilisában a Gazdaság Versenyhivatal 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki az online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal eltiltotta a vállalatot az agresszív értékesítési módszereinek folytatásától. A hatóság akkori döntése szerint a Booking.com tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben azzal, hogy többek között megtévesztően hirdette egyes szálláshelyeit ingyenes lemondási lehetőséggel, valamint agresszív, pszichés nyomással késztetett mihamarabbi foglalásra.

A Booking.com jogi úton támadta a versenyhivatali döntést, az Index értesülései szerint kedden a Fővárosi Törvényszék is tárgyalta az ügyet, de a bírság mértékének csökkentésére irányuló újabb kísérlet is sikertelen volt. A bíróság sajtóosztályának közlése szerint az ügyben „az eljáró tanácsnak abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy az alperes a bírság összegét megfelelő mértékben állapította-e meg, azaz a jogszabályban foglalt valamennyi körülmény figyelembevétele mellett szabta-e ki a 2,5 milliárd forintos bírságösszeget. Az eljáró tanács ítéletében a keresetlevélben foglalt álláspontnak, érveknek nem adott helyt, így a felperesi keresetet elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.”

Az ügy már megjárta a Kúriát is, amely hatályon kívül is helyezte a korábban hozott ítéletet, de az ügy érdemében az elsőfokú bíróság döntését hatályában fenntartotta és elvi jelleggel kimondta, hogy: „nem hirdethető a szállás ingyenes lemondással, ha annak »ára« a szállás árába beépítésre kerül, így az ingyenes lemondás lehetőségével foglalt szoba drágább, mintha azt ingyenes lemondás lehetősége nélkül foglalták volna".

A gyorsított ágazati eljárás jelenleg is tart a Booking.com háza táján tapasztalt újbóli visszaélések miatt, rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat keretében jelentek meg a Booking.com budapesti irodájában a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálói. A versenyhivatal vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – az egyik legnagyobb online szállásközvetítő platform, a holland Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeztek a piaci jelzések a hatósághoz.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×