eur:
395.08
usd:
367.91
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Most tényleg kilőhet a napelemparkpiac Magyarországon

A következő bő 5 évben, 2028 végéig további mintegy 6000 MW-tal bővülhet és gyakorlatilag megkétszereződhet a nagy, ipari méretű napelemparkok magyarországi beépített teljesítőképessége.

A hálózati csatlakozási kapacitások kiosztására tavaly bevezetett új eljárásrend most lezáruló első közzétételi eljárásának eredményei alapján az igényét jelző új erőmű- és tárolóberuházásoknak az induló adatokhoz képest a darabszámot és kapacitást tekintve is mintegy 40 százaléka csatlakozhat a hálózatra.

Az eredetileg összesen 4924 MW csatlakozási igényből a befektetők 2065 MW új kapacitást kötöttek le. A beruházások 60 százalékában ipari méretű naperőművek létesülhetnek összesen 1588 MW kapacitással az eredetileg benyújtott 3800 MW-nyi igényből, a fennmaradó hányad túlnyomó részét a kereskedelmi energiatárolók teszik ki - írta a Portfolio.

A lemorzsolódást a csatlakozási díjak okozták - ez különböző mértékű volt attól függően, hogy az egyes helyszíneken, illetve országosan milyen hálózatfejlesztések szükségesek a csatlakozás lehetővé tételéhez. Béres József, a Mavir átviteli vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta, hogy alapvetően a drága csatlakozási díjjal rendelkező telephelyekhez fűződő igények lettek visszamondva.

Az engedélyek alapján a csőben lévő további mintegy 4000 MW-nyi új kapacitás 2027 végéig teljes egészében csatlakozhat a hálózathoz,

majd a "jelentkezési" sorrendnek megfelelően 2028 végéig az ezek után, az új közzétételi eljárásban MGT-t kapott és elfogadott új erőművek is - emelte ki Lengyel Zsolt, a Mavir rendszerszintű tervezési osztályvezetője.

A jelentős új termelői kapacitás integrálásához viszont rendszert kell fejleszteni; nemcsak a közvetlen csatlakozást szükséges fizikailag biztosítani, hanem a teljes országos mögöttes hálózatban megvalósítandó közvetett beruházásokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×