eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Napelemek a Nógrád megyei Szügy községben a napelempark átadása napján, 2019. március 29-én. A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Nagy remény a napelemeseknek

Olaszország egyfajta megmentője lehet az európai napelemes piacnak.

Az olasz Enel egy gigagyárat épít Szicíliában, hogy olyan napelemeket gyártson, amelyek a jelenlegi modelleknél várhatóan lényegesen hatékonyabbak lesznek - közölte Nicola Lanzetta, az Enel Olaszországért felelős vezetője.

Mint a Portfolio írta, a lépés része annak a törekvésnek, hogy felvegyék a versenyt az olcsóbb kínai termeléssel, és csökkentsék Európa függőségét a zöld technológia külföldi összetevőitől. A szicíliai üzemben gyártott napelemek hatékonysága az előrejelzések szerint

2025-re eléri a 30 százalékot, szemben a jelenlegi 20 százalék körüli átlagos napfény-energia átalakítási aránnyal.

Az EU és az Enel közös tanulmánya szerint egyébként Európa jelenleg a zöld technológiák összetevőinek mintegy 65 százaléka Kínától függ - ezen változtatni kíván Brüsszel. Az adatok mindemellett azt mutatják, hogy Olaszország és az EU 2030-ra potenciálisan növelheti a hazai termelést, hogy a fotovoltaikus panelek iránti kereslet több mint felét, az akkumulátorok iránti kereslet majdnem teljes egészét és a hőszivattyúk iránti kereslet több mint 60 százalékát kielégítse.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×