eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Még nagyobb lehet a nyugdíjkiegészítés

2,5 százaléknál nagyobb lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés.

A vg.hu számítása szerint nem 2,5, hanem akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány. Süle-Szigeti Bulcsú közgazdászt idézik, aki szerint nyugdíjkorrekció képlete ökölszabály szerint az éves infláció (tehát ez esetben 17,5 százalék) és az év eleji nyugdíjemelés (2023-ban ez 15 százalékos volt) különbözete.

Úgy látja hibás az a sajtóbeli találgatás, hogy ezért a nyugdíjkorrekció mértéke 2,5 százalék lehet.

Süle-Szigeti Bulcsú szerint a nyugdíjkorrekcióhoz nem az éves átlagos inflációt kell alapul venni, hanem

az éves átlagos nyugdíjas inflációt.

A nyugdíjtörvény ugyanis kimondja: az évközi nyugdíjkorrekciónál a – tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – nyugdíjas infláció várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja az általános infláció várható mértékét. Márpedig az idén épp ez a helyzet. Az első hét hónapban, tehát január–július között 24,2 százalék volt az átlagos nyugdíjas infláció, miközben az általános infláció csak 22,8.

„Mivel 2023-ban a nyugdíjas infláció sokkal magasabb, szerintem 2023-ban a nyugdíjas inflációt kell használni a nyugdíjkorrekció megállapításakor” – mondta a szakértő a lapnak. Süle-Szigeti Bulcsú úgy kalkulál, hogy az éves nyugdíjas infláció 18-18,5 százalék lehet 2023-ban, vagyis a nyugdíjkorrekció mértéke elérheti a 3-3,5 százalékot. Ha ezt forintosítjuk, akkor havi 6300–7300 forint emelés érkezik novemberre és decemberre, illetve visszamenőleg 10 + 1 (13. havi nyugdíj) hónapra.

egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok,

amit szintén novemberben kapnak majd kézhez. Fontos, hogy ezek az összegek a jelenlegi, 209 901 forintos átlagnyugdíjra vetítve jönnek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×