eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Budapest Airport

Valentínyi Katalin: több mint a negyedével nőtt az utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Jelentősen nőtt az utasforgalom a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az első félévben, a tavalyi év azonos időszakához képest. A ferihegyi légikikötő forgalma már alig marad el a covid előtti rekordtól, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig a nemzetközi elismerések sem maradtak el.

Valentínyi Katalin a Budapest Airport Zrt. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban arról beszélt, hogy minden korábbi várakozást felülmúlóan növekedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma az év első felében.

"6,6 millió utas fordult meg az első 6 hónapban január és június között itt a budapesti repülőtéren ami egyébként több mint 26 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában és

2021-ben összesen nem volt ennyi utasunk.

Tehát mindenképpen egy pozitív eredmény, ráadásul ez azt jelenti, hogy már csak kicsit több mint 9 százalékkal marad el ez az eredménye 2019-es rekordévünktől, tehát a Covid előtti utolsó rekordévtől. Ez abszolút túlszárnyalta a korábbi várakozásokat és abban reménykedünk, hogy akár az egész éves utasszám is meghaladhatja az előzetes prognózisunkat"- tette hozzá a repülőtér vezérigazgató-helyettese.

A légikikötő szakmai vezetőjének a tájékoztatása szerint egyébként az utasforgalom mellett egy átmeneti globális lassulás után tavasztól a légi árufuvarozás is újra növekedésnek indult. Így a Budapest Airporton megforduló árumennyiség az első félévben már meghaladta a 91.000 tonnát, ami azt jelenti, hogy az éves 200.000 tonnás álomhatár elérése is reális cél lehet a légi kikötő számára a közeljövőben.

Valentínyi Katalin arról is beszélt, hogy a Budapest Airport 2019 elején, egy nagyszabású, több, mint 100 milliárd forintos fejlesztésbe kezdett.

"Nagyon sok mindent fejlesztettünk. Az új utasmólót és a Cargo City-t is ez alatt az idő alatt építettük, felújítottuk gyakorlatilag teljesen a kettes terminált, az előterekkel és a gurulóutakkal együtt. Gyakorlatilag egy teljes ráncfelvarrást kapott a 2-es terminál épülete kívül-belül" - mondta el a Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője, aki szerint a fejlesztés sorozat eredményeit abszolút érzékelik az utasok is, ami egyértelműen és mérhetően visszaköszön a különféle elismerések formájában is.

"Az év első felében, márciusban kaptuk meg tulajdonképpen a legnagyobb nemzetközi elismerést, amit a repülőterek megkaphatnak. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa minden évben kiosztja az év legjobb repülőtere címet és mi a 15-25 milliós kategóriában lettünk a legjobb európai reptér a tavalyi évre vonatkozóan" - hangsúlyozta a Budapest Airport képviselője.

Valentínyi Katalin a Budapest AirportZrt. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban azt is elmondta, hogy március közepén pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér immár tizedszer nyerte el a Skytracks nemzetközi légi közlekedési kutatási szervezettől azt a "Kelet Európa legjobb repülőtere" címet, ami az utasok véleményén alapul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×