eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Egy éve nem jött ennyire jó hír az euróövezetből

Az elemzők várakozásánál is jobban mérséklődik a drágulás.

Az euróövezeti infláció a várakozásokat felülmúlva csökkent májusban az Eurostat becslése szerint: 6,1 százalék szerepel az adatsorban az elemzők által előrejelzett 6,3 százalékhoz képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Portfolio megjegyzi: egy éve nem érkezett ilyen jó adat az euróövezeti gazdaságokból. Külön jó előjelként értékeli az összeállítás, hogy túl lehet a platón az élelmiszer, alkohol és dohánytermékek inflációja: ez 12,5 százalék volt éves alapon nézve, szemben az áprilisi 13,5 százalékkal. Sorrendben ezután a nem energetikai ipari termékek következnek (5,8 százalék az áprilisi 6,2 százalékkal szemben), a szolgáltatások (5,0 százalék az áprilisi 5,2 százalékkal szemben) és az energia (-1,7 százalék, az áprilisi 5,2 százalékkal szemben).

A Bloomberg elemzése szerint az adatok nagymértékű lassulást mutatnak a 20 országot magában foglaló euróövezet négy legnagyobb gazdasága esetében, és a politikusok és a monetáris döntéshozók egyaránt örömmel fogadják majd őket, mivel a kontinens polgárai a megélhetési költségek súlyos válságával küzdenek.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×