eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Az Apple megtiltotta alkalmazottainak, hogy mesterséges intelligenciával dolgozzanak

Bár az iPhone-okon immár appként is elérhető a ChatGPT, az Apple dolgozói nem alkalmazhatják munkájukban.

A nagy nyelvi modell használata mellett a mesterséges intelligencia másféle változataitól is eltiltotta dolgozóit az Apple - írja a Euronews. A Wall Street Journal értesülése szerint belső dokumentumban közölte a döntést a cég alkalmazottaival, úgy indokolva, hogy a vállalat adatai veszélybe kerülhetnek a ChatGPT és társai által.

Az Apple is dolgozik egyébként saját, mesterséges intelligenciára épülő technológiáin.

Nem a techcég az egyetlen, amely tiltja a modell használatát: az Amazon, a Samsung és a JP Morgan Chase munkavállalói sem nyúlhatnak ezekhez az eszközökhöz feladataik teljesítése közben.

A Wall Street Journal szerint "az Apple aggódik, hogy az ilyen típusú programokat használó munkavállalók bizalmas adatokat adhatnak ki". Azt is közölte a dolgozókkal, hogy ne használják a Microsoft tulajdonában lévő GitHub Copilotját, amely automatizálja a szoftverkódok írását.

A tiltást bevezető vállalatok aggálya az, hogy a modellek mögött álló vállalatok adatokat gyűjtenek - elméletileg azért, hogy folyamatosan javítsák a termékkínálatot. Azt a lehetőséget tartják igazán félelmetesnek, hogy az adathalmaz a látszólag önálló gondolkodásra képes mesterséges intelligencia "kezébe jut".

Az Apple a közelmúltban több mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot is felvásárolt, hogy saját chatbotot fejlesszen. Tulajdonképen mindenki előtt beszállt a szegmensbe azzal, hogy 2011-ben elindította a Siri nevet viselő hangalapú asszisztenst, később azonban lemaradt mások mögött.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×