eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pexels.com

Elemzés: nagyot fordult a lakáspiac, sokan ki is szorulnak belőle

A kereslet jelentősen visszaesett és az árcsökkenés is megindult - mondta az MNB Ingatlanpiaci Elemzések Osztályának főosztályvezetője a Magyar Nemzeti Bank most közzétett lakáspiaci jelentését ismertetve.

2022-ben összességében 142 000 lakáspiaci tranzakció történt, ami mintegy 19 százalékos csökkenésnek felel meg éves összevetésben. Látható is, hogy elsősorban az év végétől, a negyedik negyedévtől következett be egy nagyobb visszaesés a lakáspiaci tranzakciók számában, ekkor 36 százalékkal csökkent a lakáspiaci adásvételek száma.

Ez az alacsony piaci aktivitás kitartott év elején is: az első negyedévben 43 százalékkal volt alacsonyabb a tranzakciók száma.

Winkler Sándor, az MNB Ingatlanpiaci Elemzések Osztályának főosztályvezetője azt is elmondta, hogy milyen tényezők állnak ezen folyamatok hátterében.

"A kereslet visszaesésében egyrészről szerepet játszik a bizonytalan gazdasági kilátások miatti kivárás, másrészről a korábbi években kialakult magas árszint, továbbá a csökkenő hitelezés is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon alacsony a lakáspiaci tranzakciók száma."

A főosztályvezető elmondta: a 2014 óta tartósan emelkedő lakásárak 2022 harmadik negyedévében kezdtek el csökkenni. 2022 végére az éves lakásárdinamika 10,6 százalékra lassult. Az utolsó negyedévben 3,6 százalékkal csökkentek országos átlagban a lakásárak.

  • Budapesten 1 százalékos,
  • vidéki városokban 3 százalékos,
  • községekben pedig mintegy 7 százalékos lakásárcsökkenést mértek a negyedik negyedévben.

A lakáspiaci tranzakciókon belül emelkedett a külföldi vásárlók aránya.

Itthon a lakáshitelezés visszaesett: idén márciusban a jelzálogkölcsönök kibocsátása 69 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, az átlagos hitel összege pedig 14-ről 10 millió forintra csökkent.

"Már azon családok számára is, akik az otthonteremtési támogatásokat igénybe tudják venni, jelentősen romlott a lakásvásárlás elérhetősége az elmúlt fél évben.

Azok számára, akik nem tudják igénybe venni a támogatási programokat, már csak jelentős pénzügyi kifeszítettség mellett érhető el a hitelből történő lakásvásárlás

mind a budapesti újlakáspiacon, mind pedig a fővárosi használt lakások piacán."

Az MNB főosztályvezetője azt is közölte, hogy 2022-ben 25 ezer újépítésű lakóingatlant adtak át, ami 3,2 százalékkal haladta meg a 2021-es szintet, viszont a 2023 első negyedévi átadások több mint 20 százalékkal csökkentek, éves összevetésben.

A magyar lakásállomány 0,45 százalékos éves megújulási rátája pedig európai viszonylatban továbbra is igen alacsony - áll a jegybank lakáspiaci jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×