eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

A számok azt mondják, bajban van a Gazprom

Egy év alatt 41 százalékkal csökkent a nyeresége.

A Gazprom nyeresége tavaly 41 százalékkal csökkent az előző évihez képest - közölte kedden az orosz gazdaság egyik alappillérének számító földgázipari vállalat, hozzáfűzve, hogy nem fizet osztalékot a tavalyi év második felére.

Az éves nyereség 2022-ben 1226 milliárd rubel (5360 milliárd forint) volt. A hírre a Gazprom részvényei mintegy 4 százalékkal gyengültek a moszkvai tőzsdén. Az orosz állam több mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

A Gazprom a visszaesés okaként a különadót jelölte meg, amelyet a költségvetési bevételek növelése érdekében kellett fizetni az év második felében. Mindazonáltal a cég az ukrajnai háború miatt elvesztette európai ügyfeleinek javát. Közvetlen nyugati szankciók nem sújtották az exportját annyira, mint a legtöbb orosz állami vállalatét, de a kivitele volumenben így is csaknem a felére, 101 milliárd köbméterre csökkent. A Kínába és más piacokra irányuló szállítások növelésével próbálta erősíteni exporttevékenységét.

Famil Szadigov, a Gazprom elnökhelyettese megjegyezte, hogy a magprofit - vagyis a kamatok, adók és amortizáció levonása előtti eredmény - 3600 milliárd rubelt ért el, ami körülbelül azonos a 2021-essel.

A Sinara Investbank közölte, hogy ezek gyenge eredménynek számítanak, ráadásul az a tény, hogy a Gazprom a második fél évre nem fizet osztalékot nagyon lerontja a cég befektetési vonzerejét. A befektetési bank a részvények eladását tanácsolja a tulajdonosoknak.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×