eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A KTS Metalltechnik Kft. üzeme a vállalkozás beruházását bejelentő sajtótájékoztató napján Bátonyterenyén 2022. március 11-én. A hazai tulajdonú KTS Metalltechnik Kft. 450 millió forintos fejlesztéséhez az állam 245 millió forinttal járul hozzá, így segítve harminc új munkahely létrehozását.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Épp most hoznak drága döntéseket a cégek – felmérés

Költségcsökkentéssel és áremeléssel készülnek a vállalkozók a 2023-as év nehézségeire, a cégek 25 százaléka azonban fejlesztéssel "előre menekülne" - derül ki a Billingo online számlázó kutatásából.

A költségek csökkentését a válaszadók 27 százaléka az eszközbeszerzések visszafogásával oldaná meg, a rezsiköltségeken, az igénybe vett szolgáltatásokon, valamint az anyag-, illetve marketing költségeken - azonos arányban - a cégek 15 százaléka spórolna.

A vállalkozások 19 százaléka digitalizációval szorítaná le a költségeit, a piaci visszalépést 7 százalék tervezi.

Saját termékeinek vagy szolgáltatásainak árát a válaszadók zöme, 60 százaléka maximum 25 százalékkal emelné;

a minta jelentős kisebbségét képviselték azok, akik ennél jóval nagyobb emelést vagy az árak változatlan szinten tartását tervezik.

A felmérés szerint a vállalkozók 64 százaléka jelentős, 11 és 50 százalék közötti céges költségnövekedésre számít jövőre.

A Billingo több mint 160 ezres vállalkozói ügyfélkörében végezte el az online kutatást, amelyben 3000 vállalkozó válaszát dolgozta fel a cégek költségterheiről és a jövő évi terveiről. A válaszadók többsége, 62 százaléka egyéni vállalkozó volt, 32 százaléka kft., bt. A több mint 3 év vállalkozói tapasztalattal rendelkezők felülreprezentáltak voltak a mintában.

Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója elmondta, hogy a vállalkozások tudatosan készülnek a következő időszakra, beruházások ugyanúgy lesznek, de feltehetően a költségcsökkentő megoldások dominálnak majd. A vállalkozások épp most hozzák meg a nagy döntéseket arról, hogy melyik oldalra soroljanak be - tette hozzá.

A felmérés adatai szerint a cégek 25 százaléka fejlesztéseket és beruházásokat tervez a fejlődés érdekében. A válaszadók 53 százaléka jelezte, hogy új ügyfeleket szerezne, és új piacokon próbálkozna, ezzel stabilizálva vagy megnövelve az árbevételét.

A kutatásból az is kiderült, hogy

a legtöbb vállalkozó rezsiköltségei mostanra a tavalyi év végéhez képest 11-50 százalékkal nőttek,

továbbá a cégek közel 30 százaléka 11 és 50 százalék közötti bérköltség növelést hajtott végre; 52 százaléknál idén nem volt még szükség jelentős béremelésre.

Az igénybe vett eszközök és szolgáltatások esetében a válaszadók 25 százaléka nagyjából 11-25 százalékos áremelkedésről számolt be, további 25 százalékukat 26-50 százalékos áremelés sújtotta, 15 százaléka elkerülte a jelentős költségnövekedést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×