eur:
394.5
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Óriási fordulat a napelemes piacon

A napelemes rendszerre vágyók sorra mondják vissza pályázataikat a kormány múlt heti döntése nyomán.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy ideiglenesen nem csatlakozhatnak rá újabb napelemes háztartási kiserőművek a hazai villamos hálózatra, amíg uniós forrásokból nem sikerül a rendszert megfelelően fejleszteni. Az érdeklődés jelentősen megnőtt a megújuló energiaforrások telepítésére a gáz és az áram árának idei jelentős emelkedése után, de most alábbhagy majd a lendület, különösen az után, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium hétfőn közölte: nem írják ki a lakossági napelemes pályázatok újabb, novemberre előrehozott fordulóját.

Az ágazatot hidegzuhanyként érte a döntés, de a lakosság is azonnal reagált. A hvg.hu által megkérdezett napelemes cégek arról számoltak be, hogy az ügyfeleik sorra mondják vissza a pályázatokat: 30-40 százaléknál tart azoknak az aránya, akik inkább elállnak a tervezett beruházástól, de arra számítanak, hogy ez végül 60–70 százalék is lehet.

Akiknek volt saját tőkéjük, elárasztották megrendelésekkel a piacot, lekötötték a kapacitásokat, van cég, amely belátható időn belül még előzetes ajánlatot sem volt képes adni az újabb érdeklődőknek. Azok, akik egy évvel ezelőtt megcsináltatták készpénzből a napelemes rendszerüket, a drágulás, a pályázatok átfutása végére valószínűleg ott fognak állni anyagilag, mint azok, akik pályázati támogatással oldották meg ugyanezt.

A kormány múlt heti döntése jócskán kitolta a megtérülés idejét azzal, hogy az újabb telepítésű napelemek által megtermelt energiát nem engedi az országos hálózatba, és annak tárolását a beruházókra bízta. Aki nem csak akkor akar mosni, világítani vagy hőszivattyút üzemeltetni, amíg süt a nap, annak szüksége lehet tárolókapacitásra, aminek kiépítése számottevő pluszköltséget jelent: 45 százalékkal lehet magasabb az adott napelemes rendszer áránál a hozzáillő akkumulátoros tároló.

Az utóbbi időkben tapasztalt energiaár-emelkedés nyomán a napelemes rendszerek megtérülés ideje előbb 10–12 évesről bezuhant 4–5 évesre, és ezt fogja most a korábbi megtérülési időre visszatolni a kormánydöntés.

Iparági pletykák szerint volt olyan szolgáltató, amelynél a tízezret is meghaladta az aznap éjfélig beadott igénybejelentések száma Gulyás Gergely bejelentését követően.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×