eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Frankfurt, 2017. október 12. Salman Rushdie indiai születésű brit író egy szerzői fórumon vesz részt a 69. Frankfurti Könyvvásár második napján, 2017. október 12-én. Az október 15-ig tartó könyvvásárnak az idén Franciaország a díszvendége. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Az eladási listák élére tört a Sátáni versek a Salman Rushdie ellen elkövetett merénylet után

Ez az az 1988-ban kiadott kötet, amely miatt fatvát mondtak ki az indiai származású költő-íróra.

A kortárs brit és ír irodalmi művek, valamint a szatirikus művek listáján is első helyre verekedte magát a kötet, mely az összesített bestsellerlista 11 helyéig kapaszkodott. Rushdie más művei, közte Az éjfél gyermekei, valamint a Joseph Anton is a sikerlisták élére kúsztak, írja a CNBC.

Salman Rushdie bő három évtizede él vérdíjjal fején: miután 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve, Homeini ajatollah fatvát mondott ki rá. A könyvet egyes olvasók szentségtörőnek minősítették az iszlám ábrázolása miatt.

Andrew Wylie, az író ügynöke a Rushdie-t ért támadást követően azt mondta, a tizenkét késszúrással megsebesített 75 éves szerző elvesztheti látását egyik szemére, valamint mája is károsodott. Nyakán, alhasán és arcán érték a késszúrások Salman Rushdie-t, aki az esetet követően lélegeztetőgépre került, de vasárnap óta már önállóan lélegzik és beszél is.

Ügynöke azt mondta, azzal támogathatják őt leginkább az irodalomkedvelők, ha megveszik a könyveit.

Úgy tűnik, ennek eleget is tesznek az emberek. Pénteket megelőzően a legjobb 100-ban sem voltak benne ezek a kötetek az Amazon listáin, azóta azonban töretlenül menetelnek előre, egyre nagyobb népszerűségre szert téve. Az Amazon és Rushdie brit kiadója, a Random House sem tudott egyelőre számszerűsített adatokkal szolgálni arról, mit jelent eladott példányokban a könyvek népszerűségének megugrása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×