eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Igazi divat már a cég zöldítése

Az elmúlt 3 évben a vállalatok majdnem fele végrehajtott energiamegtakarításra irányuló beruházást.

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

A GKI 2022 májusában 964 vállalkozásnál mérte fel az energiamegtakarító beruházásokat, és az ezzel elért megtakarítást. Legkevésbé a 11 fő alatti cégek, leginkább pedig a 250 fő felett foglalkoztató vállalkozások végeztek ilyen típusú fejlesztést. A beruházások átlagosan 12 százalékkal csökkentették a cégek energiaköltségeit.

Legnagyobb megtakarítás (14 százalék) a 151-250 fő között foglalkoztató cégeknél, legalacsonyabb (6 százalék) pedig a 250 fő felett foglalkoztatóknál jelentkezett, ágazatok között nem volt érdemi különbség.

A kutatás rámutatott arra, hogy korábban nem volt kifejezett cél az energiamegtakarítás, inkább csak a termelő beruházások járulékos előnye volt a csökkenő energiafelhasználás, ugyanakkor az elszabaduló energiaárak miatt, illetve az energia függetlenség érdekében szükségük lenne a vállalkozásoknak olyan célzott forrásokra, amellyel erőteljesebben mérsékelhető az energiafelhasználás, és növelhető lenne a saját célú energiatermelés.

Mindez jelentősen javítaná a hazai vállalkozások versenyképességét is, miközben csökkentené a függést a külső energiaforrásoktól - írja a GKI közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×