eur:
394.97
usd:
365.62
bux:
71629.46
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Résztvevők a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Javaslatokat dolgozott ki a BKIK kataügyben

A fővárosi iparkamara akár egy sokkal magasabb összegű adót is elfogadna a kata sorvasztása helyett.

Elfogadják a vállalkozók a kormány azon érvelését, hogy a katát övező visszaéléseket meg kell szüntetni, azonban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a kata szétverését túlzott reakciónak tartja erre. Mint a Napi.hu cikkéből kiderül, abszolút életszerűtlennek látják az érintettek, hogy egy vállalkozó nem fogadhat el megrendeléseket cégektől, csak magánszemélyektől, persze a cégektől történő megrendelésnek szabad határt szabni a BKIK szerint is - erre a BKK egy saját felmérésből jutott, 5 ezer katást kérdeztek meg rövid idő alatt.

Az 5 ezer megkérdezett közel kétharmada szerint szükség van a vállalkozások és a munkaviszonyok elkülönítésére, de figyelni kell arra, hogy a lakosságot kiszolgálók könnyebben kibújhatnak az adózás alól, és ezért is igazságos volna a cégeket kiszolgáló mikrovállalkozásoknak is lehetővé tenni az egyszerűsített adózást.

Vagyis a BKIK felméréséből az derül ki, hogy

  • a zenészek,
  • a rendezvényesek,
  • a filmesek,
  • a művészek és
  • a tudományban dolgozó vállalkozások

eleve markánsan érintettek.

A BKIK felméréséből kiderül, akár még az adóemelést is jobban elfogadnák a vállalkozások, mint a kata végét, ami miatt Parragh László, az MKIK elnöke fejét is követelik.

A BKIK javaslatai:

  • mivel a 18 milliós árbevételi határ áfamentesség nélkül csak virtuális növekedést jelent, ezért az EU illetékeseinél kezdeményezni kell a mentesség ehhez igazítását
  • teljes tiltás helyett a katában maradó vállalkozók vagy árbevételük 10-30 százalékáig dolgozhassanak cégeknek is (ami után akár többlet adót is ki lehetne szabni), vagy korlátlanul folytathassák az ilyen megrendelések kiszolgálását, és a cégnek kelljen ez esetben 40 százalék többlet adót fizetni a szolgáltatásért, így szintbe hozva azt a munkavállalói adóteherrel
  • kerüljön bevezetésre egy választható havi 100 ezer forintos kata adómérték is, ami magában foglalná a minimálbérnek megfelelő tb-jogosultságokat
  • maradjon meg a kata, csak emelt összeggel
  • az ekho részbeni átalakítása is megoldás lehet.
Címlapról ajánljuk

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×