eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72132.3
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Megrohanták a tüzelőanyag-kereskedéseket, fát és szenet keresve

Az infláció és a háborús félelem miatt sokan több évre előre bevásárolnának tüzelőből, pedig Magyarországon minden évben ki lehet annyi fát termelni, amennyire igény van.

A kisalföld.hu számolt be arról, hogy komoly sorban állás van a Tüzép-telepeken. Tűzifát ugyanis csak egy-két hónapos előjegyzésre lehet kapni, de a szénre ennél is többet kell várni.

A szénhiány oka csak részben az ukrán–orosz háború – írja a portál. A bajok tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor Lengyelország bejelentette, leállítja a szénexportot, mert még az otthoni igényeket sem tudják a bányák kielégíteni. A Dél-Amerikából importált fűtőanyag pedig, a hosszú szállítás miatt, túl drága lett volna. A Tüzép-telepek most versenyt futnak a cseh szénért, de abból is már csak egy szállítmányt remélnek Győrben.

Tűzifa viszont elvben van elég, bár a nyári időszakban az erdők védelme miatt csökken a kitermelés, de ősszel újból nő majd a fakivágások száma. Az erdőgazdaságnál a hasított, darabolt tölgy, cser és kőris mázsája 5700 forint, az akác, bükk és gyertyán 6200, a kerti dió, juhar 5100. A ház méretétől, szigetelésétől függően egy szezonban átlag 60–70 mázsa fát fűthetünk el – írja a megyei portál.

A piac több szereplője is úgy nyilatkozott a lapnak, hogy sokan a háborús félelem és az infláció miatt akár évekre előre is bevásárolnának szénből vagy fából, ezért alakulhat ki időlegesen hiány a tüzelőanyag-telepeknél. A hazai tűzifaszükséglet az időjárástól függő néhány százezer köbméteres eltéréssel évről évre ugyanannyi: Magyarország erdeiből ennyit mindig ki lehet termelni.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×