eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels

Jókora napelemparkot épít az MVM

53 ezer napelemet pakolnak ki a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával, uniós forrás segítségével.

Az MVM Csoport növeli a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját: megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épít Debrecenben - jelentették be a város és a cég vezetői csütörtökön, miután a helyi repülőtér melletti déli ipari övezetben elhelyezték a beruházás alapkövét.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a beruházás a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), az MVM és a város együttműködésében valósul meg. Az önkormányzat 52 hektáros területet biztosított a napelempark felépítéséhez a legnagyobb, 710 hektáros ipari parkjában.

2015 óta megtízszereződött az ipari parkok területe a városban, amely ma már meghaladja az 1500 hektárt. Sok beruházó extrém energiaigénye miatt folyamatos az áramfejlesztés a térségben.

A város is sokat tesz a fenntarthatóságért: 2014 óta 29 beruházás során történt energetikai korszerűsítés 7,3 milliárd forint értékben - mondta Papp László. Hozzátette: kiemelt céljuk a város zöld és fenntartható módon történő fejlesztése, ezért indították el a tízezer fa ültetését célzó programot, a zöld város programot, és csatlakoztak a Zöld busz programhoz. Utóbbi részeként 12 elektromos autóbusz már megérkezett Debrecenbe.

Kiss Csaba, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettese jelezte: a 11,5 milliárd forintos beruházáshoz 4,3 milliárd forint európai uniós forrást nyertek el a Környezeti és energetikai hatékonysági operatív program (Kehop) egyik pályázatán.

A debreceni fotovoltaikus kiserőmű közel 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedező villamosenergiát tud majd megtermelni.

A beruházás eredményeként az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente mintegy 33 ezer tonnával csökken - fűzte hozzá a vezérigazgató.

Kiss Csaba azt mondta, 53 ezer napelemet helyeznek el a debreceni repülőtér déli oldalán épülő napelemparkban, amely 2022 októberétől már energiát fog termelni.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×