eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Two industrial pipelines and valves with red wheels on plastered wall background, banner, space for text. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Az oroszok miatt a britek is zárhatják Európa felé a gázcsapot

Az Egyesült Királyság leállítja a szárazföldi gázszállítást Európába, amennyiben az energiaválság súlyosabbá válik.

Miközben az európai országoknak azzal kell szembesülniük, hogy Oroszország felfüggeszti a gázexportot, a britek szintén azt tervezik, hogy elzárják a Hollandiába és Belgiumba tartó energiaszállítást, amely lépés alááshatja a nemzetközi energiaügyi együttműködést – idézi a Financial Times cikkét a VG.

Az úgynevezett interkonnektor-vezetékek leállítása a brit vészhelyzeti gáztervet követő első intézkedések között szerepelne, amelyet a National Grid villamosenergia- és gázszolgáltató vállalat indíthatna el, ha az elkövetkező hónapokban az ellátásban hiány lépne fel.

Az európai gáztársaságok felhívást intéztek a brit kormányhoz, hogy működjön együtt az Európai Unióval, és arra figyelmeztették Londont, hogy

a rendszerösszekötők leállítása visszafelé sülhet el,

mivel Nagy-Britannia szintén nagy mennyiségű gázt importál a kontinensről a tél időszak csúcspontján.

„Határozottan azt javaslom, hogy az Egyesült Királyság gondolja át újra a rendszerösszeköttetés leállításának kérdését. Igaz, nyáron a kontinensnek előnyös az összeköttetés, azonban télen az Egyesült Királyság számára is előnyös” – jelentette ki Bart Jan Hoevers, a gázszállító rendszerüzemeltetők európai hálózatának elnöke.

Címlapról ajánljuk
Kutatás: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

Kutatás: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

Az Eurostat adatai is alátámasztják, hogy a külföldre költöző magyarok aránya nem kirívó, Magyarország az uniós rangsor középmezőnyéhez tartozik – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója. Horváth Sebestyén ugyanakkor hozzátette: tavaly megfordult egy hét éven át tartó tendencia, ugyanis 2023-ban már kevesebben jöttek haza külföldről, mint amennyien kivándoroltak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×