eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Electronics circuit board digital background
Nyitókép: MLiberra/Getty Images

Újra bajban a chipgyártók: most a háború tesz keresztbe nekik

A koronavírus-világjárvány idején kialakult tartós alapanyaghiány után most Oroszország okoz fejfájást azzal, hogy korlátozza egyes, a chipek készítéséhez szükséges gázok kivitelét.

Neont, héliumot és argont csak korlátozott mennyiségben vásárolhatnak Oroszországtól május óta a barátságtalannak tartott országok a TASSZ orosz hírügynökség szerint: mindhárom nemesgázra szükség van ahhoz, hogy chipeket állíthasson elő egy gyártó.

A gázok kivitelének korlátozása az egyik legutolsó orosz intézkedés, amellyel az Ukrajnát megtámadó országot érintő nyugati szankciókra reagál Vlagyimir Putyin rezsimje. A háború előtt Oroszországból és Ukrajnából származott ezeknek a chipgyártásban használt gázoknak a 30 százaléka – írja a CNN.

A korlátozás akkor lépett életbe, amikor a félvezető-iparág végre fellélegezhetett a Covid okozta problémák után: tavaly 10 millióval kevesebb autót gyártottak világszerte a chiphiány miatt. Éppen 2022 második félévére számított arra az üzletág, hogy nagyobb mennyiségben állnak majd rendelkezésre a vágyott chipek.

"Amire nyilvánvalóan nincs szükségünk, az egy újabb drámai fordulat a chipellátással kapcsolatban: ez befolyásolhatja és talán meg is akaszthatja a fellendülést" – mondta Justin Cox, az LMC Automotive autóipari tanácsadó cég globális termelési igazgatója. Elmondása szerint aggasztó a fejlemény, de

semmiképp sem volt váratlan az autógyártók számára,

akik már azóta készültek a régióból származó nyersanyagellátás terén problémákra, hogy nyolc éve Oroszország megszállta a Krímet.

Megsemmisült az ukrán tisztítóüzemek egy része

A neon fontos szerepet játszik a félvezetők gyártásában a litográfiának nevezett folyamatban. A gáz szabályozza a lézer által kibocsátott fény hullámhosszát, miközben a lézer mintát mar a chipet alkotó szilíciumszeletre. A háború előtt Oroszország a nyers neont melléktermékként gyűjtötte acélműveiben, majd Ukrajnába küldte tisztításra. Mariupol és Odessza végezte ennek a tevékenységnek egy részét: az itt zajló harcokban egyes üzemek megsemmisültek.

Az, hogy az ilyen típusú veszteségek nem kényszerítik most teljesen térdre az iparágat, annak köszönhető, hogy 2014 óta a gyártók igyekeztek minél kisebbé tenni függőségüket a régiótól.

Krím elcsatolása előtt 80-901 százalékban innen érkeztek a nemesgázok a chipgyártókhoz: mostanra sikerült 30 százalékra leküzdeni ezt.

"Az iparág felismerte a kockázatot és új források keresésébe, új országok és konkrét beszállítók megtalálásába kezdett" – mondta Peter Hanbury, a Bain & Company gyártással foglalkozó részlegének partnere.

Kínát hozhatja helyzetbe a háború

Korai lenne megmondani, mindez hogyan hat majd az iparágra: Hanbury szerint néhány hónap kell ahhoz, hogy kiderüljön, mire számíthatunk. Az ugyanakkor valószínű, hogy ha sikerül is megfelelő mennyiségű nemesgázhoz jutnia a gyártóknak, azért

jóval többet kell majd fizetnie.

Már most ötszörösére emelkedett a neon ára a háború kezdeti állapothoz képest. Valószínű Dél-Korea és a Samsung az elsők közt lesz, akik ennek hatását érzik, mivel nagy mértékben rászorulnak a beszállítókra.

A helyzet nagy nyertese Kína lehet: a legnagyobb és legújabb termelési kapacitással rendelkezik, 2015 óta rengeteg beruházást létesített saját félvezetőiparában, többek között a nemesgázok más ipari termékekből való leválasztásához szükséges berendezések telepítésével. Ma már nettó exportőre ezeknek a gázoknak, és azt állítja, hogy önellátó.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×