eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

A nyugdíjprémiumot is elsöpörheti, ha elhúzódik a háború

A PM konvergenciaprogramjában a negatív forgatókönyv 3,3 százalékos növekedéssel számol.

Az idei évre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium legfrissebb konvergenciaprogramja, ám a kockázatokat is részletezi.

Az egyik forgatókönyv elhúzódó orosz–ukrán konfliktussal számol, ebben a helyzetben pedig a kedvezőtlenebb külső kereslet és az ellátási lánc problémák eszkalálódása számottevően tovább rontanák a magyar kivitel lehetőségeit.

  • Az exportdinamika lassulása a hazai termelési kapacitások vártnál mérsékeltebb bővülését eredményezné, amely a foglalkoztatás és a beruházások csökkenéséhez vezetne.
  • Az emelkedő nyersanyagárak begyűrűződése révén magasabb lenne az infláció, ami mérséklően hatna a fogyasztás dinamikájára.
  • A visszafogottabb külső és belső kereslet révén tartósan alacsonyabb lenne a gazdaság teljesítménye, valamint a konjunktúrafolyamatokkal összhangban az államháztartás egyenlege is romlana az alappályához képest.

A negatív forgatókönyv összességében 1 százalékponttal alacsonyabb, vagyis 3,3 százalékos növekedést jelentene 2022-re.

A Növekedés.hu arra emlékeztet, hogy mindez azt is jelentené, idén nem fizetnének nyugdíjprémiumot, ennek ugyanis a kritériuma a 3,5 százalékos növekedés. Tavaly egységesen 80 ezer forint prémiumot kaptak a nyugdíjasok.

A konvergenciaprogram a 2022 és 2026 közötti időszakban számol a 13. havi nyugdíj kifizetésével és a nyugdíjak reáltértékének szinten tartásához szükséges nyugdíjemelésekkel.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy idén július 1-jétől, januárig visszamenőlegesen, további 3,9 százalékkal emelkedik az ellátások összege.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×