eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Itt az ítélet a 2021-es költségvetésről

A Költségvetési Tanács szerint az alacsonyabb hiány elsősorban az előrejelzettnél lényegesen kedvezőbb gazdasági növekedésnek és az év végi kiadáscsökkentő lépéseknek köszönhető.

A tavalyi költségvetési gazdálkodás összességében megfelelő hátteret biztosított a koronavírusjárvány teremtette rendkívüli helyzet kezelésére és a gazdaság visszaállítására a növekedési pályára - állapította meg a Költségvetési Tanács (KT), amely tekintette át a 2021-es költségvetés végrehajtásának folyamatait.

A testület honlapján közölt véleményében kiemelte: a tavalyi eredmények szilárd alapot jelentenek az idén februárban kezdődő Ukrajna elleni orosz agresszió okozta új kihívások kezeléséhez.

A háború és az arra válaszul adott szankciók hatására a 2022. évi költségvetésben figyelembe vett makrogazdasági pálya egyes meghatározó elemei - a GDP és az infláció - az előrejelezetthez képest eltérően fog alakulni - mutattak rá. Ugyanakkor a gazdasági növekedés folytatódik - tették hozzá.

Az országgyűlésnek és a kormánynak az államadósságszabály betartása mellett szükséges a költségvetési bevételeket és kiadásokat az új helyzethez igazítani, prioritást adva a pénzügyi, a környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot egyaránt szolgáló intézkedéseknek - szögezték le.

A tanács emlékeztetett arra, hogy a gazdaság erős ellenállóképességének és a kormányzati, valamint a jegybanki intézkedéseknek köszönhetően a gazdaság teljesítménye tavaly 7,1 százalékkal javult a megelőző évi 4,7 százalékos visszaeséssel szemben.

Felidézték, hogy az államháztartás eredményszemléletű (ESA-) hiánya a GDP 6,8 százaléka lett 2021-ben, ami kisebb a törvényben rögzített 7,5 százaléknál.

Az alacsonyabb hiány elsősorban az előrejelzettnél lényegesen kedvezőbb gazdasági növekedésnek és az év végi kiadáscsökkentő lépéseknek köszönhető - húzták alá.

A mérséklődő pénzforgalmi hiány és az erőteljes gazdasági növekedés hatására a GDP-arányos bruttó államadósság 76,8 százalékra csökkent 2021 végére az egy évvel korábbi 79,6 százalékról - írta a KT utalva arra, hogy ez megfelel mind az alaptörvény, mind a stabilitási törvény előírásának.

A testület megemlítette azt is, hogy Magyarország 2021-ben nem részesült a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében részére előirányzott 326 milliárd forint előlegből, mert az Európai Bizottság pozitív értékelésének hiányában az Európai Unió Tanácsa nem hagyta jóvá a magyar helyreállítási tervet.

A terv alapján 2021-ben megindított programok finanszírozása így a központi költségvetést terhelte.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×