eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Hivatalos állásfoglalás: államcsődben lehet Oroszország

Egyetlen menekülési útjuk maradt?

A devizakötvények kamatának rubelben fizetése államcsőddel érhet fel – mondta ki szerda este a Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC). Ez tűnik az első hivatalos állásfoglalásnak azzal kapcsolatban, hogy Oroszország esetleg államcsődben van, mivel nem teljesítette a fizetési feltételeket.

A CDDC a csődkockázati felárak (CDS) piacát szabályozza, akkor szokták a véleményét kérni, ha egy ország államcsőd közelében van – írja a Portfolio. A testület állásfoglalása alapján fizetik ki a CDS-eket azoknak, akik a csőd ellen biztosították magukat. Az állásfoglalást általában egy befektető szokta kérni. Most a CDDC véleménye után megkezdődhetnek ezek a kifizetések az orosz CDS-ek esetében.

Korábban az amerikai pénzügyminisztérium már utasította a JP Morgant, hogy ne vegyen részt az orosz devizakötvények kamatfizetésében, hasonlóan tesz a Citigroup is. Így az oroszok kénytelenek rubelben fizetni, hiszen a dollár alapú tranzakciót nem fogadják be.

Az oroszok egyetlen menekülési útja az lehet, hogy május 4-ig tart a kötvények 30 napos türelmi ideje, ha addig teljesítik dollárban a kamatfizetést, akkor megúszhatják az államcsődöt – teszi hozzá a gazdasági lap.

A Standard & Poor’s hitelminősítő már szelektív csődről beszél, szerintük a türelmi idő ellenére nem látják valószínűnek, hogy Oroszország mégis dollárban teljesítené a kötelezettségeit. A Virginiai Egyetem jogászprofesszora viszont arról beszélt a Bloomberg tudósítása szerint, hogy az orosz devizakötvények esetében szerepel egy olyan záradék, hogy az ország fizethet rubelben is, amíg a befektető megfelelő mennyiségű dollárt tud venni az így kapott összegből.

Vagyis a jelek szerint egy ideig még folytatódik a huzavona azzal kapcsolatban, hogy akkor most államcsődről beszélhetünk vagy sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×