eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: pixabay

A nulla kibocsátás eléréséhez a szélenergia drasztikus növelése is kellene

A szélenergia-ágazat 2021-ben a második legjobb évet zárta, de még bővíteni kell a hálózatot a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) szerint.

A Global Wind Report 2022 című jelentés szerint tavaly 93,6 gigawattnyi kapacitást telepítettek, ami valamivel alacsonyabb, mint a 2020-ban telepített 95,3 GW – írja a CNBC.

A teljes kapacitás ezáltal 837 GW-ra nőtt, ez azonban csak a létesítmények által termelhető maximális villamosenergia-mennyiségre utal, nem pedig arra, hogy mennyit termelnek meg.

Kína és az USA is megtorpant

A tengeri szélenergia szegmens 2021-ben 21,1 gigawattal bővült, ezzel minden idők legjobb évét zárta. A szárazföldi szélerőművek telepítése tavaly 72,5 GW volt, szemben a 2020-as 88,4 GW-tal. A megtorpanásért Kína és az USA felel: Kínában a csökkenés oka az ország betáplálási tarifájának megszűnése lehet.

Az USA 2021-ben 12,7 GW szárazföldi kapacitást telepített, ami 4,16 GW-os csökkenést jelent 2020-hoz képest. A koronavírus és az ellátási láncokban mutatkozó zavar lassította itt a projektek megvalósulását. Az adatok kapcsán a jelentés a kapacitás jelentős növelésére szólított fel.

"A GWEC Market Intelligence előrejelzései szerint a jelenlegi telepítési ütem mellett 2030-ra a 1,5 fokos és nettó nulla fokos pálya eléréséhez szükséges szélenergia-kapacitásnak kevesebb mint kétharmadával rendelkezünk majd, ami gyakorlatilag arra ítélne minket, hogy elszalasszuk éghajlati céljaink elérését" – áll a jelentésben. A jelentésben az is szerepel, hogy a 2021-ben telepített kapacitás négyszerezése esetén érhetők el a 2050-re kitűzött célok.

Nem tudtunk lemondani a fosszilis energiahordozókról

Az ENSZ szerint ahhoz, hogy a globális felmelegedést legfeljebb 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani, a kibocsátást 2030-ig 45 százalékkal kell csökkenteni, 2050-re pedig el kell érni a nettó nulla kibocsátást.

"Az elmúlt év eseményei, amelyek során a gazdaságok és a fogyasztók világszerte szélsőséges fosszilis tüzelőanyag-ingadozásnak és magas áraknak voltak kitéve, a tétova és rendezetlen energetikai átmenet tünetei" – mondta el Ben Backwell,a GWEC vezérigazgatója, aki szerint az ukrajnai háború is rámutat a fosszilis energiahordozóktól való függés veszélyeire. A fosszilis tüzelőanyagok ugyanakkor a globális energiaszerkezet fontos részei,

továbbra is felfedeznek és fejlesztenek olaj- és gázmezőket

a világ különböző pontjain.

Rekordot ért el tavaly a kibocsátás

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) márciusban arról számolt be, hogy 2021-ben az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás a történelem legmagasabb szintjére emelkedett. Az IEA megállapította, hogy az energiával kapcsolatos globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben 6 százalékkal nőtt és 36,3 milliárd tonnát ért el.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×