eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szijjártó Péter Újhartyánban
Nyitókép: Forrás: Facebook

Ötvenmilliárdos beruházást jelentett be Szijjártó Péter

Lökhárítót gyárt majd 720 ember Újhartyánban.

A lökhárítók gyártásával foglalkozó REHAU-Automotive Kft. ötvenmilliárd forintos beruházásával 720 új munkahely jön létre Újhartyánban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a német vállalat üzemavató ünnepségén hangsúlyozta, hogy a beruházásért hatalmas nemzetközi verseny folyt, ugyanis a cégcsoport a világ több mint 60 országában mintegy 190 helyszínen van jelen.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a projekt keretében az újhartyáni mellett a vállalat győri telephelyén is új üzemhelyiség épült. A fejlesztést

az állam hétmilliárd forinttal támogatta,

annak nyomán a vállalatcsoport legnagyobb és legmodernebb gyára létesült Újhartyánban, ezzel 720 új munkahelyet teremtve a térségben.

Beszédében a miniszter aláhúzta, hogy ezzel a beruházással nő a Magyarországon 160 ezer embernek munkát adó járműipar teljesítménye, amelynek termelési értéke tavaly 9400 milliárd forint körül volt. Elmondta továbbá, hogy hazánk mára feljött a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé, s

csak a lökhárítók kivitele háromszorosára nőtt az elmúlt években.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány nyomán egészségügyi és gazdasági válság alakult ki, amely még a leggazdagabb országokat is legalább részben térdre kényszerítette - emlékeztetett a miniszter.

Ezt követően kiemelte: a magyar válságkezelési modell sikeres volt, miután a gyors oltási kampány nyomán az európai átlagnál mintegy két hónappal korábban sikerült újranyitni az országot. "A járvány ellen oltásokkal, a gazdasági válság ellen pedig beruházásokkal küzdöttünk" - mondta.

Mint közölte, így a gazdaság teljesítménye már tavaly nyárra elérte a krízis előtti szintet, sőt tripla rekord született, 2021-ben csúcsot döntött a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény is. Ebben pedig szerinte hatalmas szerepe volt a német autóipar és a magyar gazdaság együttműködésének.

Szijjártó Péter végezetül arról is beszámolt, hogy Magyarországon a legnagyobb beruházói közösséget a német vállalatok alkotják, amelyek mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt, végső értéke minden bizonnyal meg fogja haladni a 60 milliárd eurót, ami pedig szintén rekordot jelent - mutatott rá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×